Apple benar pengguna baiki sendiri telefon

SAN FRANCISCO, 18 NOV – Apple kelmarin berkata ia akan mula membenarkan pengguna membaiki sendiri gajet yang dibeli daripada syarikat gergasi Lembah Silikon itu, yang dilihat sebagai kemenangan bagi penyokong ‘hak membaiki’.

Pembuat iPhone dan komputer Mac itu sekian lama hanya membenarkan juruteknik mereka sendiri di ‘bar Genius’ di kedai atau pusat servis yang bertauliah, di mana pemilik peranti perlu menunggu lama dan kos tinggi.

Menurut hantaran di Twitter @iFixit, yang menawarkan panduan pembaikan untuk pelbagai peranti, pihaknya sama sekali tidak menyangka Apple akan membenarkannya.

“Terdapat ada sedikit komplikasi, tetapi kami teruja melihat Apple mengakui perkara yang sudah kami ketahui iaitu semua orang cukup bijak untuk membaiki iPhone,” katanya.

Program Baik Pulih Layan Diri baharu Apple akan bermula di Amerika Syarikat (AS), menawarkan penjualan alatan dan alat ganti kepada mereka yang ingin membaiki telefon bimbit model iPhone 12 atau 13 yang rosak khususnya skrin, bateri dan kamera.

Syarikat yang berpangkalan di Lembah Silikon itu berkata, program sama akan dilancarkan di negara lain sepanjang tahun depan dan diperluaskan untuk komputer Mac juga.

Ketua Pegawai Operasi Apple, Jeff Williams, berkata mencipta akses lebih besar kepada alat ganti tulen Apple memberikan pelanggan lebih banyak pilihan jika peranti perlu dibaiki.

“Tiga tahun yang lalu, Apple menggandakan lokasi perkhidmatan dengan akses kepada alat ganti, alatan dan latihan tulen Apple, dan kini kami menyediakan pilihan untuk mereka yang ingin membaik pulih peranti mereka sendiri,” katanya.

Langkah itu dibuat ketika Apple berdepan kritikan dan tindakan undang-undang berhubung kawalan ketatnya terhadap ‘ekosistem’, daripada perkakasan iPhone kepada aplikasi yang dibenarkan pada telefon bimbit. – AFP

Apple yang membuat iPhone dan komputer Mac membenarkan pengguna jenama itu untuk membaiki sendiri gajet mereka. – AP