Tuesday, September 26, 2023
25.6 C
Brunei

  -

  Apple didenda, langgar undang-undang simpanan maklumat

  MOSCOW, 13 JULAI – Mahkamah Moscow mengenakan denda berjumlah 2 juta ruble (kira-kira AS$34,000) ke atas syarikat Apple kerana enggan menyimpan maklumat peribadi pengguna Rusia pada server negara itu kelmarin, sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan itu untuk mengawal aktiviti dalam talian.

  Komunikasi Video Zoom dan Ookla, yang mengendalikan alat internet Speedtest, kedua-duanya dikenakan denda sebanyak 1 juta ruble di bawah undang-undang yang sama.

  Selama bertahun-tahun, kerajaan Rusia berusaha untuk mengendalikan internet dan media sosial, usaha itu menjadi bertambah kuat dalam beberapa bulan kebelakangan ini ketika ia mencuba untuk mengehadkan pengeluaran maklumat mengenai peperangan di Ukraine.

  Pada Mac lalu, mahkamah Rusia mengharamkan penggunaan Facebook dan Instagram kerana apa yang dikatakan sebagai aktiviti pelampau.

  Selain itu, agensi pengawal atur komunikasi Rusia, Roskomnadzor, berusaha untuk memaksa syarikat-syarikat teknologi besar untuk memindahkan maklumat pengguna Rusia ke server negara berkenaan.

  Google, Facebook dan Twitter telah dituduh kerana melanggar undang-undang 2015 dan diarahkan untuk membayar denda.

  Syarikat Apple didenda buat kali pertama kelmarin, lapor agensi akhbar Interfax. Ia berkata wakil Apple berhujah bahawa pengumpulan maklumat di Rusia tidak dikendalikan oleh Apple Inc. tetapi oleh entiti yang berbeza, Apple Distribution.

  Wakil Roskomnadzor menekankan Apple bertanggungjawab.

  Sementara itu, Airbnb, Pinterest dan perkhidmatan penstriman video, Twitch dikenakan denda berjumlah 2 juta ruble pada bulan lalu di bawah undang-undang yang sama. – AP

  Mahkamah Moscow mendenda Apple 2 juta ruble kerana enggan menyimpan maklumat pengguna pada server Rusia. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun lulus ubat Alzheimer oleh Eisai & Biogen

  TOKYO, 26 SEPT - Kementerian kesihatan Jepun pada kelmarin meluluskan pengeluaran dan penjualan ubat untuk penyakit Alzheimer yang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal Jepun Eisai...