Arab saudi kurangkan pengeluaran minyak

NEW YORK, 6 Jan – Harga minyak meningkat kelmarin berikutan berita bahawa Arab Saudi telah memotong pengeluaran untuk melaksanakan satu perjanjian bagi meringankan lebihan bekalan mentah global.

Menurut laporan itu, Arab Saudi akan mengurangkan pengeluaran minyak pada Januari sekurang-kurangnya 486,000 tong sehari untuk 10.06 juta tong sehari, yang bermakna negara ini mematuhi perjanjian pemotongan pengeluaran yang dicapai oleh Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum pada November tahun lepas.

Di samping itu, inventori minyak mentah jatuh sebanyak 7.1 juta tong minggu lepas kepada 479.0 juta kilang tatkala penapis menaikkan pengeluaran, Pentadbiran Maklumat Tenaga AS melaporkan kelmarin.

The West Texas Intermediate bagi penghantaran Februari menambah AS$0.5 dolar untuk ditutup pada AS$53.76 dolar setong di New York Mercantile Exchange, manakala minyak mentah Brent bagi penghantaran Mac meningkat AS$0.43 dolar ditutup pada AS$56.89 dolar setong di Bursa Niaga Hadapan ICE London. – Xinhua