Ardern bidas kritikan Trump

WELLINGTON, 18 OGOS – Perdana Menteri Jacinda Ardern hari ini menolak kritikan Donald Trump mengenai lonjakan jangkitan COVID-19 yang tidak terkawal di New Zealand sebagai kesilapan.

Dia meluahkan rasa kecewa setelah presiden AS membesar-besarkan penularan wabak virus baharu di New Zealand sebagai lonjakan besar yang mana Amerika akan melakukan lebih baik untuk mengelaknya.

“Sesiapa yang mengikuti,” kata Ardern, “dengan mudah melihat bahawa sembilan kes baharu di New Zealand dalam sehari tidak dapat dibandingkan dengan puluhan ribu kes di Amerika Syarikat.”

“Jelas sekali, itu salah,” tambahnya dari ucapan Trump, dalam kritikannya.

New Zealand dipuji selepas berjaya mengekang penularan virus tempatan dan Ardern dipuji sebagai ‘anti-Trump’.

Jacinda Ardern bercakap semasa sidang media mengenai perubahan tarikh pilihan raya 2020 di Parlimen di Wellington, kelmarin. – AFP

Tetapi penemuan kluster baru-baru ini di Auckland memaksa bandar terbesar di negara itu kembali terkurung.

Pada perhimpunan pilihan raya di Minnesota kelmarin, Trump meneruskan perkembangan itu sebagai bukti bahawa pengkritiknya yang menganggap New Zealand sebagai contoh yang salah.

“Anda melihat apa yang sedang berlaku di New Zealand,” kata Trump kepada penyokong.

“Mereka mengekangnya, mereka mengekangnya. Halaman depan berita, mereka mengekangnya kerana ingin menunjukkan sesuatu kepada saya.”

“lonjakan besar kes di New Zealand,” tambah Trump “Ini mengerikan. Kami tidak menginginkannya.”

New Zealand, dengan populasi sekitar lima juta, mempunyai 1,300 kes COVID-19 sejak wabak itu bermula kira-kira lapan bulan yang lalu dan sekitar 70 kes aktif. – AFP