Monday, May 29, 2023
24.3 C
Brunei

  -

  Arkitek veteran bina rumah buluh kalis banjir

  Gambar AP

  TANDO ALLAHYAR, PAKISTAN – Pada usia 82 tahun, arkitek Yasmeen Lari sedang menempa jalan dalam memperkukuhkan masyarakat luar bandar Pakistan yang hidup di barisan hadapan perubahan iklim.

  Lari, arkitek wanita pertama Pakistan, telah mengabaikan projek-projek bernilai jutaan dolar sepanjang hayatnya di bandar raya Karachi untuk membangunkan rumah buluh kalis banjir.

  Beberapa penempatan perintis yang telah dibina dipuji kerana menyelamatkan keluarga daripada bencana banjir monsun yang dahsyat yang menyebabkan satu pertiga daripada negara itu ditenggelami air tahun lepas.

  “Kami terus tinggal di dalamnya,” kata seorang penduduk, Khomo Kohli, berusia 45 tahun di kampung Pono Colony, yang terletak beberapa ratus kilometer di luar Karachi.

  Kebanyakan penduduk lain terpaksa berpindah ke jalan di mana mereka tinggal selama dua bulan sehingga air surut.

  Ketua Yayasan Warisan Pakistan, Yasmeen Lari menunjukkan gambar pondok pada komputer riba di pejabatnya di Karachi.
  Champa Chanbeli yang melatih orang lain membuat dapur tanah yang diangkat dari lantai, keluar dari pondok kalis banjirnya di Kampung Sanjar Chang di Daerah Tando Allahyar.
  Pekerja menyusun buluh yang digunakan untuk membina struktur pondok kalis banjir dan Dhani Khomo menyediakan teh di dapur terbukanya.
  Dhani Khomo menyediakan teh di dapur terbukanya yang lebih tinggi dari tanah di Koloni Pono, Kampung Sanjar Chang di Daerah Tando Allahyar.

  Kini, Lari sedang berusaha untuk meningkatkan projek kepada satu juta rumah yang dibina daripada bahan tempatan yang berpatutan, memberikan pekerjaan baharu ke kawasan yang paling terdedah.

  “Saya menggelarnya sebagai pembinaan dan penciptaan bersama, kerana penduduk memiliki peranan yang sama dalam menghiasinya dan menjadikannya selesa untuk diri mereka sendiri,” katanya.

  Arkitek yang dilatih di United Kingdom itu terlibat dalam pembinaan beberapa bangunan yang paling dikenali di Karachi, termasuk seni bina brutalis seperti ibu pejabat Pakistan State Oil serta rangkaian rumah mewah.

  Ketika dia sedang mempertimbangkan untuk bersara, beberapa siri bencana alam termasuk gempa bumi besar pada tahun 2005 dan banjir pada tahun 2010 menguatkan tekadnya untuk terus bekerja dengan Yayasan Warisan Pakistan, yang menguruskan projek luar bandarnya.

  “Saya terpaksa mencari penyelesaian, atau mencari jalan untuk mengupayakan orang ramai supaya mereka dapat mencari nafkah sendiri dan bukannya menunggu bantuan luar,” katanya kepada AFP.

  “Motto saya ialah sifar karbon, sifar sisa, sifar penderma, yang saya rasa akan membawa kepada sifar kemiskinan,” katanya.

  Teknik tradisional

  Perubahan iklim menyebabkan hujan monsun menjadi lebih lebat dan tidak dapat diramalkan, kata para saintis, meningkatkan keperluan untuk melindungi negara itu daripada banjir, terutamanya apabila golongan yang paling miskin tinggal di kawasan paling terdedah.

  Pakistan, dengan populasi kelima terbesar di dunia, bertanggungjawab atas kurang daripada satu peratus daripada pelepasan gas rumah hijau global, tetapi merupakan salah sebuah negara yang paling terdedah kepada kesan cuaca ekstrem.

  Koloni Pono, dengan kira-kira 100 rumah, dibangunkan hanya beberapa bulan sebelum hujan monsun yang dahsyat tiba pada musim panas lalu dan menyebabkan lapan juta orang kehilangan tempat tinggal.

  Rumah bertingkat di kampung itu dilindungi daripada air yang deras, manakala kerangka buluh mereka tertanam jauh ke dalam tanah dan dapat menahan tekanan tanpa tercabut.

  Dikenali secara tempatan sebagai chanwara, pondok lumpur itu merupakan penambahbaikan terhadap rumah-rumah tradisional satu bilik yang terletak di sepanjang landskap wilayah Sindh selatan dan negeri Rajasthan di India.

  Mereka hanya memerlukan bahan tempatan yang mudah didapati seperti kapur, tanah liat, buluh dan rumbia. Dengan latihan yang mudah diberikan kepada penduduk tempatan, rumah-rumah itu boleh dipasang dengan kos sekitar AS$170, iaitu sekitar satu perlapan daripada kos rumah yang menggunakan simen dan bata.

  Di luar bandar Sindh, puluhan ribu orang masih kehilangan tempat tinggal dan air bertakung di sebahagian besar tanah ladang hampir setahun selepas banjir terburuk yang pernah berlaku di negara itu.

  Bank Dunia dan Bank Pembangunan Asia dalam satu kajian bersama menganggarkan Pakistan mengalami kerosakan dan kerugian ekonomi AS$32 bilion dan memerlukan AS$16 bilion untuk pembinaan semula dan pemulihan.

  Pengiktirafan diraja

  Lari mengimbas kerja beliau dalam projek perumahan sosial di Lahore pada 1970an, apabila wanita tempatan meneliti rancangannya dan bertanya di mana ayam mereka akan tinggal.

  “Ayam-ayam itu benar-benar tinggal bersama saya, keperluan wanita adalah yang paling utama apabila saya merancang,” katanya.

  Kali ini, reka bentuk semula dapur tradisional telah menjadi ciri penting, kini ditinggikan dari lantai.

  “Sebelum itu, dapur itu berada di atas tanah dan ia tidak bersih. Kanak-kanak kecil akan mudah kena api, anjing liar akan menjilat periuk dan kuman akan merebak,” kata Champa Kanji, yang telah dilatih oleh pasukan Lari untuk membina dapur bagi rumah di seluruh Sindh. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China sedia hantar orang awam pertama ke angkasa lepas

  CHINA, 29 MEI - China akan menghantar angkasawan awam pertamanya ke angkasa lepas sebagai sebahagian daripada misi kru ke stesen angkasa Tiangong, esok, ketika...
  - Advertisment -