Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Arsenal tamatkan penantian enam tahun

  LIVERPOOL, 18 SEPT – Arsenal menamatkan penantian enam tahun mereka untuk meraih kemenangan Liga Perdana Inggeris (EPL) di Everton ketika Leandro Trossard meledak gol tunggal Gunners untuk kemenangan 1-0, kelmarin.

  Skuad kendalian Mikel Arteta terpaksa bekerja keras untuk meraih kemenangan pertama mereka di Goodison Park sejak 2017, dengan penyerang Belgium, Trossard menjaringkan gol pada pertengahan babak kedua.

  Arsenal tidak berada pada tahap terbaik mereka tetapi mereka memperoleh kemenangan keempat dalam lima perlawanan musim ini dengan menyaingi pendekatan fizikal Everton.

  Arteta telah memberi amaran kepada pemain-pemainnya bahawa mereka hanya akan menamatkan badi mereka di Everton jika mereka bersedia untuk mengorbankan diri dan jelas sekali mereka menyahut cabaran itu.

  Selepas menjaringkan gol lewat untuk menewaskan Manchester United dalam perlawanan sebelum rehat antarabangsa, ia adalah satu lagi perlawanan yang mendebarkan bagi Arsenal.

  Reaksi Leandro Trossard (dua kanan) meraikan kejayaan selepas menjaringkan gol pembukaan pasukannya semasa perlawanan bola sepak Liga Perdana Inggeris di stadium Goodison Park di Liverpool, England pada 17 September. – AP

  Tetapi jaringan Trossard telah mengangkat pasukan dari utara London yang tidak tewas itu ke tempat keempat, dua mata di belakang pendahulu Manchester City ketika mereka berhasrat untuk menebus kekecewaan perebutan kejuaraan liga musim lalu.

  “Kami sudah lama tidak meraih kemenangan di sini. Kami bermain dengan baik dan tidak memberikan apa-apa peluang kepada mereka. Kami mendominasi perlawanan dan patutnya menang dengan jumlah jaringan lebih banyak,” kata Arteta.

  “Everton tidak mencipta peluang langsung. Ia mengenai kebijaksanaan tetapi juga tentang perjuangan.

  “Selepas menentang Manchester United, saya melihat wajah saya dan ia sedikit melegakan. Ini adalah keseronokan. Kami bersabar dan Leandro menghasilkan penyudah yang luar biasa untuk memenangi perlawanan,” tambahnya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...