Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Arsenal tidak abaikan Liga Europa – Arteta

LONDON, 15 MAC – Mikel Arteta menegaskan Arsenal tidak akan mengabaikan aksi di Liga Europa untuk membantu usaha mereka memenangi gelaran Liga Perdana pertama selama 19 tahun.

Pendahulu Liga Perdana Arteta berada lima mata di depan Manchester City di tempat kedua dengan baki 11 perlawanan.

Penyingkiran daripada Liga Europa boleh membantu harapan The Gunners untuk mengekalkan pendahuluan dalam perlumbaan kejuaraan kerana ia memberi lebih banyak masa untuk pemulihan dan persediaan.

Tetapi Arteta tidak berkongsi pandangan itu kerana bos Arsenal itu cuba mengembalikan budaya kemenangan kepada kelab yang terperangkap berada di kedudukan pertengahan selama dua dekad lalu.

Arsenal menerima kunjungan Sporting Lisbon pada perlawanan kedua kelompok 16 terakhir Liga Europa pada Khamis dengan kedu-dukan seimbang selepas seri 2-2 di Portugal minggu lalu.

“Keutamaan kami ialah dua pertandingan,” kata Arteta.

“Cara terbaik untuk bersedia untuk sebarang pertandingan adalah dengan memenangi perlawanan sebelumnya dan mempunyai keyakinan serta emosi yang sesuai untuk menghadapi perlawanan seterusnya.”

Falsafah Arteta setakat ini telah terbukti betul.

Arsenal telah memenangi enam dan seri satu daripada tujuh perlawanan Liga Perdana mereka sejurus selepas perlawanan Liga Europa mereka musim ini. – AFP

Reaksi Mikel Arteta semasa perlawanan bola sepak Liga Perdana Inggeris di stadium Craven Cottage di London, 12 Mac 2023. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -