Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Artis kelainan upaya berjuang tarik perhatian

TOKYO – Di kawasan kejiranan Tokyo, pelanggan melihat barangan di Majerca, sebuah kedai yang dipenuhi barangan buatan tangan terdiri daripada skaf hingga barangan kaca, semuanya dihasilkan oleh orang kelainan upaya (OKU).

Kedai dan bengkel di mana barangan itu dihasilkan, adalah sebahagian daripada pergerakan kecil tetapi berkembang pesat di Jepun yang bertujuan untuk mempromosikan hasil kerja OKU.

Walaupun menjadi satu-satunya negara yang menganjurkan Sukan Paralimpik sebanyak dua kali, dan komitmen kerajaan untuk menyepadukan golongan OKU, aktivis dan pakar berkata tempat kerja di Jepun kurang mudah untuk diakses oleh mereka.

Malah, subsidi awam untuk mereka yang kelainan upaya secara amnya telah dianggap mereka ini hanya akan tinggal di rumah, dan aktivis mengatakan terdapat sedikit sokongan untuk mereka yang mencari pekerjaan aktif.

Itulah kerugian besar bagi masyarakat, menurut Miho Hattori, yang bekerja dengan beberapa pengeluar di bengkel yang membekalkan Majerca.

Gambar menunjukkan Kimiko Osawa membuat kraf untuk kedai perdagangan kebajikan yang menjual barangan buatan tangan oleh OKU di seluruh Jepun, di bandar Hachioji di Tokyo. – AFP

“Sesetengah pekerja di sini mempunyai kerjaya lebih daripada 30 tahun, dan mereka sangat berpengalaman sehingga kami harus merujuk mereka sebagai tukang,” Hattori memberitahu AFP.

Kira-kira 24 pekerja dengan pelbagai masalah intelek bekerja di tempat tersebut. Di satu kawasan, lelaki menapis pulpa dan menekan kertas untuk membuat kad, manakala di tempat lain seorang wanita memutar benang daripada bulu mentah dan yang lain menguruskan penenun kayu membentangkan kain yang cantik.

“Saya membuat fabrik untuk selendang, menggunakan bulu dan kapas,” kata Ayame Kawasaki, 28, yang menghidap sindrom Down, memberitahu AFP.

“Saya suka menganyam,” tambahnya.

Bengkel ini menjual beg dan selendang ke kedai dan galeri, dengan harga beberapa ribu yen. Selepas kos, setiap pekerja boleh mengharapkan untuk membawa masuk kira-kira 15,000 yen (AS$130) sebulan, jumlah yang Hattori gambarkan sebagai ‘menyayat hati’.

Ia bukan sumber pendapatan utama pekerja, yang berhak mendapat sokongan kerajaan, dan angka itu adalah kira-kira purata nasional bagi OKU intelek, menurut kementerian kebajikan.

“Tenaga kerja dan produk mereka sangat berharga tetapi mereka tetap tidak kelihatan,” kata Mitsuhiro Fujimoto, pengasas Majerca, yang dikendalikan oleh lima pekerja biasa.

Fujimoto mendapat inspirasi untuk membuka kedai itu selepas membeli mainan kayu yang kemudiannya dia dapati dibuat oleh pekerja kelainan upaya intelek.

Majerca menyerahkan kira-kira 60 hingga 70 peratus hasil produk kembali kepada pengeluar dan Fujimoto berkata dia menggalakkan tukang untuk menghargai kerja mereka dan menuntut gaji yang adil, bukan hanya kerja amal.

“Ada kalanya, saya telah menaikkan harga lebih lima kali ganda pada sesuatu yang secara asalnya berharga hanya 500 yen,” katanya kepada AFP.

Rumah fesyen Heralbony, yang menghasilkan barangan mewah bekerja dengan kira-kira 150 pereka kelainan upaya intelek, turut menetapkan harga produknya pada tahap yang dikatakan mencerminkan kerja pekerjanya.

Ia telah menganjurkan kedai pop-up di gedung serbaneka mewah, mempamerkan pakaian berwarna-warni bersebelahan produk daripada pengeluar terkemuka seperti Hermes dan Louis Vuitton.

Ia menawarkan tali leher berharga 24,200 yen dan blaus lebih daripada itu, yang menurut jurucakap Miu Nakatsuka adalah harga yang berpatutan.

“Dalam sektor kebajikan Jepun, sudah lama wujud keraguan yang mencadangkan orang yang menerima perkhidmatan kebajikan awam tidak sepatutnya menjana wang,” katanya kepada AFP.

Heralbony berkata pekerjanya menerima bayaran pelesenan sekurang-kurangnya lima peratus daripada harga barang, dan kadangkala 10 hingga 30 peratus, melebihi purata industri tempatan sebanyak tiga peratus.

Pekerja kebajikan mengatakan stereotaip sosial menghalang peluang kerja untuk OKU, tetapi mereka juga menyalahkan undang-undang Jepun.

“Di Jepun, OKU yang bekerja tidak dibenarkan menggunakan pembantu mereka yang dibiayai awam untuk berulang-alik atau di tempat kerja,” kata Masashi Hojo, pengarah persatuan bengkel kebajikan di Tokyo.

“Ini adalah diskriminasi.”

Situasi itu diserlahkan pada 2019 apabila dua calon OKU memenangi kerusi di dewan atasan Jepun. Pembantu mereka dibayar oleh dewan atasan, tetapi penggubal undang-undang mahu peraturan diubah untuk membantu 11,500 OKU serius lain yang bergantung kepada penjagaan awam.

Walaupun terdapat halangan untuk pekerja, Heralbony, yang ditubuhkan tiga tahun lalu, mendapat keuntungan. Firma itu merancang untuk mengembangkan barangan dalaman dan perabot tahun ini. Dan pengendali Majerca Fujimoto percaya mempamerkan produk oleh pekerja kurang upaya akan membantu mencabar stereotaip tentang bekerja dengan kecacatan. – AFP

Artikel sebelum iniPhoenix Suns benam Jazz
Artikel seterusnyaKempen Promosi sempena TBC
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -