Artis muda nekad hidupkan semula legasi lampu neon

HONG KONG – Hong Kong pernah terkenal di dunia dengan papan tanda kedai lampu neon tetapi ramai pakar pembuat lampu neon tidak mengongsikan rahsia mereka, kini generasi artis muda yang celik teknologi dan terhubung secara global sedang mencuba untuk memastikan perdagangan hidup semula.

Karen Chan menggambarkan dirinya sebagai ‘neon nomad’. Lebih dikenali dengan nama artistik profesionalnya Chankalun, dia telah lama terpesona dengan lampu neon yang memancarkan cahaya di jalanan Hong Kong. Tetapi mencari seseorang yang mungkin mengajarnya adalah sesuatu yang sukar.

Perdagangan itu telah lama dikuasai oleh pakar pembuat, ‘si fu’ dalam bahasa Kantonis yang menjaga pengetahuan mereka walaupun neon digantikan dengan lampu LED yang lebih murah dan lebih cekap sehingga pegawai bandar mula mengekang penimbunan yang tidak selamat.

“Si fu tidak akan menyampaikan semua pengetahuan, terutamanya jika tiada garis panduan atau manual, mereka hanya akan menyampaikan kemahiran mereka kepada keturunan mereka sendiri,” kata Chan kepada AFP.

Sebilangan kecil ahli keluarga ingin mengambil kemahiran yang semakin berlebihan sehingga ramai pakar yang meninggal dunia tanpa mewariskan pengetahuan mereka.

Karen Chan memanaskan tiub kaca neon untuk membentuknya mengikut bentuk yang dinginkan. – AFP
Hong Kong pernah terkenal di dunia dengan papan tanda kedai lampu neon. – AFP
Artis neon Karen Chan, lebih dikenali dengan nama artistik profesionalnya Chankalun, ketika ditemui pemberita di sebuah studio di Hong Kong.- AFP
Karen Chan (kanan) dan Jive Lau melukis lakaran tanda neon. – AFP
Jive Lau menunjukkan salah satu rekaan yang dibuatnya ketika ditemui pemberita. – AFP

“Jika awda mempunyai kemahiran atau pengetahuan yang sangat berharga, awda harus menyebarkannya supaya ia dapat ‘hidup’ juga,” keluh artis berusia 33 tahun itu. “Perlindungan yang berlebihan boleh menyebabkan banyak kraf mati.”

Perdagangan rahsia

Tidak berputus asa, Chan beralih ke Internet dan mengembara ke tempat seperti Amsterdam dan New York untuk belajar daripada artis di sana. Di sana dia menemui komuniti global peminat neon dan profesional yang bersedia untuk mengongsikan petua.

“Terdapat budaya sumber terbuka yang muncul dalam generasi artis baharu,” katanya.

“Semua orang menyiarkan eksperimen mereka atau penemuan baharu mereka di Instagram atau Facebook, dan semua orang sangat gembira untuk berkongsi… pengetahuan seperti ini,” jelasnya.

“Generasi lama melihatnya sebagai perdagangan rahsia.”

Chan, satu-satunya wanita Hong Kong yang kini bekerja dalam perdagangan tradisional yang didominasi lelaki, beroperasi di sebuah studio yang dikendalikan oleh Jive Lau, seorang artis berusia 38 tahun yang juga mewakili baka baharu pembengkok cahaya neon yang lebih baharu.

Mereka bekerja bersama-sama meleburkan kaca, membengkokkan dan meniup tiub ke dalam bentuk yang luar biasa di atas pembakar api biru yang boleh mencapai 1,000 darjah Celsius.

Lau diperkenalkan dengan lenturan neon di Taiwan, di mana beliau berkata para sarjana lebih bersedia untuk berkongsi pengetahuan mereka dengan orang yang tidak dikenali. Tetapi dia juga mendapati Internet sangat membantu.

“Saya terus belajar daripada sumber dalam talian dan daripada menonton video,” jelasnya.

Hari ini, beliau menawarkan bengkel kepada semakin ramai peminat neon.

“Pendidikan itu sebenarnya boleh membantu… (dalam) mempromosikan budaya neon, mengekalkannya,” katanya.

Pelentur cahaya terakhir

Projek semasa Chan dipanggil ‘The Neon Girl’ dan melibatkannya bekerja dengan setengah kumpulan pakar lampu neon di seluruh dunia untuk menghasilkan enam ciptaan tersendiri.

Ia jauh berbeza daripada papan tanda besar berkelip-kelip yang biasanya menonjol secara mendatar dari sisi bangunan Hong Kong, mengiklankan segala-galanya daripada restoran hingga rumah mahjong. Sebaliknya mereka mempunyai suasana moden, tetapi masih berunsurkan tempatan.

“Untuk neon hidup… ia memerlukan beberapa elemen lain untuk menyuntik ke dalamnya, dan inilah yang saya lakukan sebagai artis neon generasi baharu,” jelasnya.

Dia berharap ciptaan itu akan “memecahkan sempadan atau perspektif bagaimana orang ramai berfikir tentang neon, ia boleh diperluaskan supaya ia benar-benar boleh hidup dalam bentuk baharu.

Dia membandingkan lenturan kaca neon dengan sukan Olimpik yang memerlukan kekuatan, ketepatan dan fleksibiliti. Dan kegigihannya yang tidak putus asa telah membuahkan hasil kerana dia akhirnya menemui seorang si fu dikenali sebagai Master Wong sanggup menerimanya.

“Oleh kerana saya jatuh cinta dengan medium ini, saya cuba melakukannya sendiri, jadi saya merayu Master Wong dan pelentur neon lain di Hong Kong tetapi mereka enggan mengajar saya,” katanya.

Pada 2018, dia kemudiannya memutuskan untuk belajar sendiri dan meminta bantuan seorang pengukir kaca yang menonton proses penciptaan neon di YouTube untuk menerangkan teknik itu kepadanya. Selepas mencipta karya seni dalam seminggu, dia kembali.

Master Wong, 80, kagum dengan kerjanya dan bersetuju untuk mengambilnya sebagai perantis.

“Saya fikir pakar neon di Hong Kong tidak akan menerima saya sebagai pakar neon sebenar. Tetapi mungkin sebagai artis neon, saya tiada masalah.” – AFP