Wednesday, February 1, 2023
27.2 C
Brunei

-

Artis Zimbabwe ambil bahagian dalam pameran seni kontemporari

HARARE – Dua orang pengukir batu terkenal Zimbabwe akan mempamerkan bakat mereka pada Beijing International Arts Biennale ke-9 yang akan bermula bulan depan.

Beijing International Arts Biennale, yang telah berlangsung sejak 2002, mempromosikan keharmonian global melalui pameran karya seni kontemporari. Lebih 114 negara akan diwakili di Biennale, dengan lebih 5,000 artis mempamerkan karya seni visual mereka.

David Ngwerume, salah seorang artis paling terkenal di Zimbabwe, yang dikenali dengan seni yang diilhamkan oleh pandemik, akan mempamerkan salah satu arcanya di Biennale.

Karya itu, bertajuk ‘Into the third wave’ menggambarkan seorang wanita menerima suntikan COVID-19 terhadap gelombang yang melambangkan pandemik yang sedang melanda dunia.

Ngwerume berkata seni melampaui budaya dan bercakap secara langsung kepada manusia biasa, yang menjadikannya medium yang sempurna dan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai.

David Ngwerume yang terkenal dengan seni yang diilhamkan oleh pandemik, menunjukkan karya seninya kepada Timbalan Menteri Belia, Sukan, Seni dan Rekreasi Zimbabwe Sekai Nzenza di studionya di Harare, Zimbabwe. – Xinhua

“Ia boleh menggambarkan masa lalu, masa kini dan masa depan, justeru dalam pandemik COVID-19 ini, sebagai seorang artis, saya mendapati ia sangat munasabah sehinggakan saya harus menghasilkan sesuatu yang memberikan mesej alternatif selain pengiklanan, digital, media dan segala-galanya,” kata Ngwerume.

Sejak awal tahun ini, Ngwerume yang juga seorang peguam telah menggunakan banyak masanya mengukir mesej pencegahan pandemik di atas batu.

“Seni merakam detik ini, ia memberikan sensasi kepada segala-galanya, dan ia memberikan mesej yang lebih mendalam daripada segala yang ada dalam mesej kesedaran,” katanya.

Artis terkenal itu berkata dengan memahat mesej anti-pandemik pada batu, seninya berjaya diterima dengan baik oleh orang ramai. Artis itu menegaskan penyertaan dalam Biennale akan membolehkannya menembusi pasaran China.

“Saya sangat melihat ke hadapan, dan saya sangat positif seni saya akan memberi impak di China. Ia akan dilihat jauh dan luas, dan ia menyampaikan mesej berbeza dengan nada berbeza berbanding mana-mana arca lain yang datang dari Zimbabwe, jadi saya amat bersyukur kerana dialu-alukan oleh China melalui karya arca ini,” katanya.

Dominic Benhura, seorang lagi arca batu terkenal yang telah menceburi industri selama hampir empat dekad, juga akan mempamerkan hasil seni seorang ibu dan seorang anak bertajuk ‘Proud Mother’.

“Karya ini pada dasarnya meraikan kehidupan, yang merupakan sebahagian daripada kapsyen Biennale yang sepatutnya kami kemukakan kerana mereka mahu mempromosikan inovasi dan kreativiti, dan juga temanya adalah cahaya dan kehidupan,” katanya.

Benhura, yang telah mempamerkan seninya di China, juga tidak sabar-sabar untuk memperkenalkan hasil seninya di negara Asia melalui pameran itu.

“Berpeluang sekali lagi untuk mempamerkan di China, terutamanya pada peringkat ini, di mana kira-kira 100 negara akan mempamerkan di sana memberi saya lebih ramai penonton untuk melihat hasil kerja saya, dan hasil kerja dari Zimbabwe, jadi saya sangat teruja dengannya,” katanya.

Hasil seni Benhura telah dimasukkan dalam banyak pameran utama di Zimbabwe dan antarabangsa. Dia terkenal secara meluas kerana bakatnya yang luar biasa untuk menggambarkan perasaan manusia melalui bentuk dan bukannya ekspresi muka.

Timbalan Menteri Belia, Sukan, Kesenian dan Rekreasi Zimbabwe, Sekai Nzenza berkata Biennale Beijing mewujudkan platform di mana imej Zimbabwe dikenali kerana seninya yang unik.

“Jadi ini benar-benar membuka pintu kepada artis Zimbabwe supaya kita sebagai sebuah negara juga mengiktiraf nilai seni, dan seni sebagai perniagaan, dan seni sebagai ekspresi identiti kita, oleh itu ia benar-benar menggalakkan rakyat Zimbabwe untuk mendekati pasaran China dan juga pasaran China untuk memulakan, jika mereka belum bermula, untuk mengiktiraf keunikan seni Zimbabwe,” katanya kepada Xinhua. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -