AS bakal luluskan vaksin Pfizer

WASHINGTON, 4 OGOS – Pengawal selia ubat AS, akan meluluskan sepenuhnya vaksin Pfizer / BioNTech COVID-19 pada awal bulan depan, lapor New York Times semalam.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah menetapkan ‘tarikh akhir tidak rasmi’ cuti Hari Pekerja 6 September ‘atau lebih awal’ untuk memberi lampu hijau terakhir kepada anti-COVID-19, lapor akhbar itu, dengan mengutip sumber yang mengetahui rancangan itu.

Vaksin itu kini diberikan kebenaran penggunaan kecemasan yang diberikan pada bulan Disember.

FDA mengatakan dalam satu kenyataan minggu lalu bahawa pemberian kelulusan vaksin Pfizer adalah salah satu keutamaan tertinggi agensi dan dijangka selesai dengan tinjauan akhir tidak lama lagi.

Kelulusan penuh dapat meningkatkan keyakinan warga AS yang ragu-ragu terhadap vaksin untuk mendapatkan gambar ketika varian Delta ultra-menular di seluruh negara, mendorong jumlah kes harian ke tahap yang tidak dapat dilihat sejak musim sejuk.

Sehingga 2 Ogos, AS telah menyaksikan purata 84,389 kes baharu setiap hari selama tujuh hari sebelumnya, menurut Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit.

Kira-kira 192 juta orang Amerika telah menerima sekurang-kurangnya satu dos dari salah satu daripada tiga vaksin yang terdapat di AS. – AFP