Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

AS bantu Jepun bekal bahan api hijau

TOKYO, 5 OKT – Pegawai AS menggembar-gemburkan bioetanol di Jepun, yang menjejaki negara lain menggunakan bahan api hijau yang diperbuat daripada jagung dan tanaman yang lain.

AS merupakan penanam jagung terkemuka, dan seorang pegawai kedutaan berkata AS akan menjadi ‘pembekal bioetanol boleh dipercayai’.

“Ethanol Amerika ialah alat yang berkuasa untuk Jepun menangani perubahan iklim, menyokong pengguna yang menghadapi harga tinggi dan mengukuhkan keselamatan tenaga,” kata Aaron Forsberg, menteri hal ehwal ekonomi di Kedutaan AS di sebuah pusat persidangan di Tokyo.

Kerjasama mengenai biofuel antara AS dan Jepun adalah sebahagian daripada perkongsian yang lebih besar antara Presiden Joe Biden dan Perdana Menteri Fumio Kishida dalam pertahanan, teknologi dan perubahan iklim.

Bengkel hari ini di Tokyo memberi peluang kepada kerajaan Jepun, ahli akademik dan wakil industri untuk mengetahui lebih lanjut tentang bioetanol daripada pakar Amerika.

Bioetanol boleh menjadi bahan api untuk kenderaan dan kapal terbang dan menawarkan alternatif yang lebih bersih kepada petroleum.

Berbanding dengan negara seperti AS dan Brazil, di mana bioetanol biasa digunakan, Jepun sedang mengejar daripada ketinggalan. Keperluan untuk bahan api alternatif telah menjadi lebih mendesak dengan perang di Ukraine dan kebimbangan tentang kenaikan harga minyak dan perubahan iklim. – AP

Aaron Forsberg, menteri hal ehwal ekonomi dari Kedutaan AS, bercakap pada persida-ngan mengenai bioetanol di Tokyo, 5 Oktober 2022. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -