AS bida tawaran jadi tuan rumah Piala Dunia 2026

LOS ANGELES, 8 JULAI – Amerika Syarikat (AS) membida tawaran untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA 2026 yang akan berlangsung dalam bengkel secara dalam talian berikutan penangguhannya akibat COVID-19 dengan 17 calon merebut 10 tempat untuk menganjurkan kejohanan tersebut.

Tidak ada tarikh akhir yang ditetapkan untuk pemilihan tempat acara di AS, yang akan dihoskan bersama oleh Kanada dan Mexico, setelah ditunda kerana pandemik dalam proses tawaran pembidaan, termasuk pembatalan bengkel pada bulan Mac yang dirancang di Dallas.

Calon bandar AS adalah Atlanta, Miami, Nashville, Orlando, Houston, Dallas, Kansas City, Boston, Baltimore, New York, New Jersey, Cincinnati, Denver, Seattle, Philadelphia, Washington, San Francisco dan Los Angeles.

Chicago telah menjadi tuan rumah pembukaan Piala Dunia 1994, tidak termasuk dalam tawaran.

Montreal, Toronto dan Edmonton di Kanada dan Mexico City, Guadalajara dan Monterrey di Mexico muncul sebagai pilihan tuan rumah.

Ketua kejohanan dan acara FIFA, Colin Smith tidak memberikan jadual waktu bila senarai akan dikeluarkan, berharap dapat memulakan lawatan ke stadium pada akhir tahun 2020 tetapi mengetahui virus itu boleh menjejaskannya.

“Belum jelas bila kita akan dapat datang dan melakukan lawatan pemeriksaan tersebut,” kata Smith.

“Saya akan mengatakan bahawa kita memerlukan beberapa minggu lagi untuk melihat bagaimana keadaan berkembang dan kemudian saya akan mengatakan suku ketiga, suku keempat tahun ini, kami akan mempunyai idea yang lebih baik mengenai jadual lawatan pemeriksaan dan kemudian masa yang diperlukan untuk pemilihan.”

FIFA membuat keputusan akhir, termasuk stadium dengan sekurang-kurangnya memiliki kapasiti 80,000 tempat duduk untuk final, dengan input dari bola sepak AS. – AFP

Logo FIFA semasa sidang media yang diadakan oleh presiden badan pentadbir bola sepak pada Sidang Kemuncak Bola Sepak Eksekutif FIFA di Istanbul. AS yang menawarkan bidaan 2026 Piala Dunia FIFA akan mengambil bahagian dalam bengkel pencalonan. – AFP