AS bimbang serangan nuklear di tengah perang Rusia-Ukraine

WASHINGTON, 28 MAC – Perang Rusia ke atas Ukraine menyebabkan kebanyakan rakyat Amerika Syarikat (AS) berasa bimbang bahawa AS akan terbabit secara langsung dalam konflik dan menjadi sasaran senjata nuklear, dengan tinjauan pendapat baharu mencerminkan tahap kebimbangan yang bersamaan dengan era Perang Dingin.

Hampir separuh daripada rakyat Amerika berkata mereka sangat bimbang bahawa Rusia secara langsung akan menyasarkan AS dengan senjata nuklear dan tambahan tiga dalam 10 bimbang mengenainya, menurut tinjauan baharu dari The Associated Press-NORC Centre for Public Affairs Research. Presiden Rusia, Vladimir Putin menempatkan pasukan nuklear negaranya dalam keadaan berjaga-jaga sejurus selepas serangan pada 24 Februari.

Kira-kira sembilan daripada 10 rakyat AS sekurang-kurangnya berasa bimbang bahawa Putin mungkin menggunakan senjata nuklear terhadap Ukraine, termasuk kira-kira enam dalam 10 yang berasa amat bimbang.

“Dia sudah tidak terkawal dan saya tidak fikir dia benar-benar mengambil berat tentang banyak perkara melainkan apa yang dia mahukan,” kata Robin Thompson, seorang penyelidik bersara dari Amherst, Massachusetts. “Dan dia mempunyai senjata nuklear.”

Sebanyak 71 peratus rakyat Amerika berkata pencerobohan itu telah meningkatkan kemungkinan senjata nuklear digunakan di mana-mana di dunia.

Tinjauan itu dijalankan sebelum Korea Utara menguji peluru berpandu balistik antara benua terbesarnya Jumaat lalu tetapi juga menunjukkan 51 peratus rakyat Amerika berkata mereka sangat prihatin terhadap ancaman terhadap AS yang ditimbulkan oleh program nuklear Korea Utara. Tambahan 29 peratus menyatakan kebimbangan sederhana. – AP

Menurut tinjauan baharu, hampir separuh rakyat Amerika berkata mereka sangat bimbang Rusia secara langsung akan menyasarkan AS dengan senjata nuklear. – AP