Wednesday, October 4, 2023
29.8 C
Brunei

  -

  AS, Britain jalin perkongsian ekonomi

  WASHINGTON, 9 JUN – Pemimpin Amerika Syarikat (AS) dan Britain semalam mengumumkan perkongsian ekonomi baharu yang akan meningkatkan hubungan industri mengenai pertahanan dan tenaga boleh diperbaharui, dalam menghadapi persaingan yang semakin meningkat dari China.

  Semasa lawatan ke Rumah Putih, Perdana Menteri Rishi Sunak menerima ‘Deklarasi Atlantik’ bersama Presiden AS, Joe Biden, yang telah melenyapkan harapan UK untuk perjanjian perdagangan bebas yang lebih luas antara Britain pasca-Brexit dan ekonomi terbesar dunia itu.

  “Kami menghadapi cabaran baharu terhadap kestabilan antarabangsa daripada negara autoritarian seperti Rusia dan Republik Rakyat China (PRC); teknologi yang mengganggu; faktor bukan negara dan cabaran transnasional seperti perubahan iklim,” kata deklarasi itu.

  Dokumen itu membangkitkan satu kebimbangan utama yang diutarakan oleh sekutu AS dengan Biden, iaitu Akta Pengurangan Inflasinya, yang secara besar-besaran meluaskan komitmen AS terhadap tenaga hijau, dengan harapan AS memimpin China, dengan mempromosikan industri domestik.

  Di bawah perjanjian dengan Sunak, kedua-dua negara akan melancarkan rundingan ‘segera’ mengenai penetapan AS terhadap mineral kritikal yang digunakan dalam bateri elektrik di Britain.

  Biden juga bersetuju meminta Kongres untuk menjadikan Britain sebagai sumber domestik bagi perolehan pertahanan, mempercepatkan pembangunan senjata generasi akan datang seperti peluru berpandu hipersonik.

  “UK dan AS sentiasa melangkaui batasan apa yang boleh dicapai oleh dua negara bersama-sama,” kata Sunak dalam satu kenyataan. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...