AS catat 10.1 juta peluang pekerjaan

WASHINGTON, 10 OGOS – Majikan di AS mencatatkan rekod 10.1 juta peluang pekerjaan pada bulan Jun lalu, satu lagi petanda bahawa pasaran pekerjaan dan ekonomi bangkit kembali dengan cepat dari penutupun koronavirus tahun lalu.

Peluang pekerjaan meningkat dari 9.5 juta pada bulan Mei, lapor Jabatan Tenaga Kerja kelmarin. Majikan mengupah 6.7 juta pekerja pada bulan Jun, meningkat daripada 6 juta pada bulan Mei lalu.

Jurang antara peluang dan pengambilan pekerja menunjukkan bahawa syarikat sedang berusaha mencari pekerja. Kebimbangan kesihatan berlanjutan, kesukaran mendapatkan penjagaan anak ketika banyak sekolah ditutup dan bantuan pengangguran persekutuan yang diperluas mungkin telah mengakibatkan beberapa orang AS menganggur berbanding mencari pekerjaan.

Namun, pengambilan pekerja hampir 12 peratus meningkat lebih cepat daripada peluang pekerjaan (naik 6 peratus). Dalam laporan penyelidikan, Contingent Macro Advisors menyarankan bahawa “laporan ini mungkin memberikan tanda pertama bahawa masalah seperti faedah pengangguran yang besar dan masalah penjagaan anak-anak untuk ibu bapa mungkin akhirnya reda, memungkinkan orang untuk kembali bekerja.”

Rekod terendah 1.3 juta orang diberhentikan atau dipecat pada bulan Jun.

Tinjauan Peluang Pekerjaan dan Perolehan Tenaga Kerja bulanan (JOLTS), menunjukkan bahawa hampir 3.9 juta pekerja berhenti kerja pada bulan Jun, sebagai tanda keyakinan terhadap prospek mereka untuk mendapatkan pekerjaan yang lebih baik. Angka berhenti bulan Jun hanya kurang sedikit berbanding 4 juta pada bulan April.

Ekonomi AS telah pulih dengan kekuatan yang tidak dijangka kerana kempen vaksinasi membolehkan perniagaan dibuka semula atau melanjutkan waktu perniagaan dan mendorong orang AS untuk keluar mengunjungi restoran, bar dan kedai. Namun, varian Delta sekali lagi mencetuskan kebimbangan.

Kes harian rata-rata lebih daripada 100,000, meningkat daripada kurang dari 12,000 pada akhir bulan Jun tetapi turun sekitar 250,000 pada awal Januari.

Jabatan Tenaga Kerja melaporkan bahawa ekonomi menjana 943,000 pekerjaan bulan lalu dan kadar pengangguran turun kepada 5.4 peratus daripada 5.9 peratsu pada bulan Jun. – AP

Papan tanda menunjukkan tawaran kerja kosong di Sacramento, California., pada 16 Julai lalu. AS mencatatkan rekod 10.1 juta pembukaan pekerjaan pada bulan Jun lalu. – AP