AS, EU hentikan Eropah guna gas Rusia

BRUSSELS, 25 MAC – Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah (EU) mengumumkan pasukan petugas hari ini bertujuan mengurangkan kebergantungan Eropah terhadap bahan api api Rusia dalam menghadapi perang Moscow ke atas Ukraine.

Inisiatif yang didedahkan oleh Presiden Joe Biden dan ketua EU, Ursula von der Leyen akan menyaksikan AS bekerjasama dengan rakan kongsi untuk berusaha membekalkan Eropah dengan tambahan 15 bilion meter padu gas asli cecair tahun ini, kata satu kenyataan.

Desakan itu dibuat ketika negara anggota EU bertelagah mengenai gesaan blok itu untuk menggantungkan eksport tenaga utama Rusia untuk menghukum Presiden Vladimir Putin kerana menceroboh Ukraine.

Baltik dan Poland menggesa rakan sejawatannya untuk menarik pencetus tetapi yang lain, termasuk kuasa ekonomi Jerman, tetap enggan mengenakan pecah secara tiba-tiba memandangkan pergantungan mereka kepada import gas Rusia.

Jerman hari ini berkata ia secara drastik mengurangkan pembelian tenaganya dari Rusia di tengah-tengah pencerobohan Moscow ke atas Ukraine, dengan import minyak akan dikurangkan separuh menjelang Jun dan penghantaran arang batu ditamatkan menjelang musim luruh.

EU telah pun mengumumkan rancangan bercita-cita untuk mengurangkan import gas Rusia sebanyak dua pertiga tahun ini dan menghapuskan import sepenuhnya sebelum akhir dekad.

Sebagai sebahagian daripada pasukan petugas, eksekutif EU berkata ia akan bekerjasama dengan negara anggota “ke arah matlamat untuk memastikan, sehingga sekurang-kurangnya 2030, permintaan untuk lebih kurang 50 bcm/tahun LNG AS tambahan”. – AFP