Monday, March 27, 2023
28.8 C
Brunei

-

AS hadkan penggunaan vaksin J&J

WASHINGTON, 6 MEI – Hanya individu dewasa di Amerika Syarikat (AS) yang mempunyai kebimbangan peribadi mengenai vaksin mRNA, isu akses dan alasan perubatan kini boleh menerima suntikan vaksin COVID Johnson & Johnson, yang dikaitkan dengan pembekuan darah jarang berlaku tetapi serius.

Vaksin yang dibenarkan dengan suntikan tunggal dikatakan kurang perlindungan daripada yang dibangunkan oleh Pfizer dan Moderna, dan pada Disember lalu, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menasihatkan orang ramai supaya mengelak daripada mengambilnya.

Keputusan semalam oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) berdasarkan cadangan itu dengan mengehadkan kebenaran penggunaan kecemasan vaksin J&J.

“Tindakan hari ini menunjukkan keteguhan sistem pengawasan keselamatan dan komitmen kami untuk memastikan sains dan data membimbing keputusan kami,” kata saintis FDA, Peter Marks dalam satu kenyataan.

Enam puluh kes trombosis AS dengan sindrom trombositopenia (TTS), yang menghasilkan pembekuan darah yang jarang berlaku dan berpotensi mengancam nyawa dengan tahap platelet darah yang rendah, dilaporkan pada 18 Mac, dengan sembilan kematian.

Gejala bermula kira-kira satu hingga dua minggu selepas suntikan dan keadaan yang boleh menyebabkan kesan sepanjang hayat walaupun tidak membawa maut berlaku lebih kerap pada wanita pramenopaus.

Hanya 18.7 juta dos vaksin J&J diberikan di AS atau kira-kira 3.2 peratus daripada jumlah 577 juta.

Walaupun kebimbangan itu tidak berasaskan bukti, pengecualian untuk menggunakan suntikan J&J tetap meluas kepada individu yang mempunyai kebimbangan peribadi dengan menerima vaksin mRNA,” menurut kenyataan FDA. – AFP

Gambar fail menunjukkan bebuli vaksin Johnson & Johnson kelihatan di sebuah farmasi di Denver. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -