AS hampiri setengah juta kematian COVID-19

WASHINGTON, 22 FEB – Amerika Syarikat berada di ambang 500,000 kes kematian yang berkaitan dengan COVID-19 hari ini, sementara kempen vaksinasi meningkat secara global.

AS negara yang paling teruk dilanda COVID-19, dengan berjuta-juta orang kini diberikan vaksin dan lonjakan jangkitan musim sejuk menurun.

Tetapi kematian masih akan datang dan Presiden Joe Biden bulan lalu memberi amaran bahawa lebih dari 600,000 orang di AS boleh mati akibat virus itu.

“Sungguh mengerikan. Ia bersejarah. Kami tidak pernah melihat apa-apa yang hampir sama dengan ini selama lebih dari 100 tahun, sejak pandemik influenza pada tahun 1918,” kata ketua penasihat perubatan Biden, Anthony Fauci kepada Meet The Press NBC.

“Ini sesuatu yang menakjubkan apabila anda melihat angka ini, hampir tidak dapat dipercayai, tetapi itu benar,” tambah Fauci.

Angka kematian di AS kini berjumlah 498,897, menurut Universiti Johns Hopkins. Di peringkat global, kes kematian menghampiri 2.5 juta.

Setelah kematian COVID-19 pertama Amerika diumumkan pada bulan Februari tahun lalu, hanya sekitar tiga bulan angka itu melepasi 100,000, semasa gelombang pertama yang melanda New York.

Tetapi ketika wabak itu merebak di seluruh negeri, kematian meningkat, dengan jumlah korban mencecah 400,000 hanya dalam waktu sebulan setelah lonjakan disebabkan oleh musim percutian.

Fauci menyatakan jumlah jangkitan baharu setiap hari menurun setelah memuncak pada bulan Januari, tetapi beliau menambah kehidupan normal mungkin masih ada. – AFP

Para pekerja memakai alat pelindung diri mengembumikan mayat-mayat semasa wabak koronavirus di Pulau Hart di wilayah Bronx, New York. – AP