Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  AS-Iran tukar banduan dalam perjanjian AS$6b

  DOHA, 18 SEPT – Dana yang dibekukan berjumlah AS$6 bilion telah dipindahkan ke Bank Qatar di bawah perjanjian pertukaran tahanan Amerika Syarikat (AS) – Iran, dengan sebuah pesawat bersedia di Tehran untuk menerbangkan lima tahanan Amerika, kata sumber kepada AFP hari ini.

  Pembebasan dana oleh AS sekutu Korea Selatan, yang telah lama dihalang di bawah sekatan, adalah syarat utama untuk pertukaran lima warga Amerika yang ditahan di Iran dan, menurut Tehran, lima warga Iran yang ditahan di AS.

  Qatar, yang bertindak sebagai perantara kerana Washington dan Tehran tidak mempunyai hubungan diplomatik, telah memaklumkan kedua-dua pihak tentang pemindahan tersebut, kata sumber itu memberi taklimat mengenai butiran perkara itu.

  “Pegawai Iran dan AS telah diberitahu oleh Qatar bahawa semua AS$6 bilion telah dipindahkan dari Switzerland ke akaun bank di Qatar,” kata sumber itu, yang tidak mahu namanya disiarkan.

  “Sebuah jet Qatar telah bersiap sedia di Iran untuk membawa keluar lima warganegara AS dan dua ahli keluarga ke Doha.”

  Iran sebelum ini menyuarakan harapan bahawa pertukaran tahanan dengan AS akan berlaku hari ini.

  “Kami berharap untuk mempunyai akses penuh kepada aset Iran hari ini,” kata jurucakap Kementerian Luar Iran, Nasser Kanani pada sidang akhbar di Tehran.

  “Pertukaran tahanan akan berlaku pada hari yang sama dan lima warga Iran yang dipenjarakan di Amerika akan dibebaskan,” tambahnya. – AFP

  Fail foto bertarikh 11 Ogos 2022 oleh Kementerian Luar Iran, menunjukkan Nasser Kanaani ketika berucap di Tehran, Iran. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...