Sunday, December 4, 2022
25.9 C
Brunei

-

AS isytihar rundingan semula perdagangan bersama Korea Selatan

SEOUL, 13 Julai – AS hari ini secara rasmi mengisytiharkan ia mahu merundingkan semula perjanjian perdagangan bebasnya dengan Korea Selatan, ketika ekonomi terbesar di dunia itu ingin mengundurkan semula sistem perdagangan sejagat dalam keinginannya di bawah Presiden Donald Trump.

Trump telah menyelar perjanjian perdagangan pada ketika kempennya, dengan mengatakan ia adalah punca kehilangan pekerjaan-pekerjaan Amerika ketika beliau memancing sokongan dari pengundi kelas kerja, sementara para penyokong berkata mengalihkan sekatan pada perniagaan menambah keseluruhan kemakmuran.

Beliau telah pun mengeluarkan AS dari Perkongsian Trans-Pasifik(TPP), satu cadangan yang diterajui oleh pentadbiran Obama untuk mewujudkan perjanjian perdagangan terbesar dunia yang telah didatangi pada Februari tahun lalu tetapi tidak pernah berkuat kuasa.

Dan rundingan dijangka bermula bulan depan berhubung merundingkan semula Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA) dengan Kanada dan Mexico, selepas Trump mengalah dari ancaman untuk berundur secara sehala dari perjanjian itu yang telah mengembangkan industri dan mewujudkan pengilangan lebih ketat, pertanian dan hubungan perniagaan di seluruh rantau.

Perjanjian bebas percuma AS dengan Korea Selatan, dikenali sebagai KORUS, berkuat kuasa pada Mac 2012 sejak apabila Washington mengatakan defisit perdagangannya dengan negara itu telah lebih dua kali ganda, dari AS$13.2 bilion pada tahun 2011 kepada AS$27.6 bilion tahun lalu.

Robert Lighthizer menggesa diadakan rundingan jawatankuasa bersama di bawah KORUS untuk memulakan proses rundingan bagi mengalihkan sekatan ke atas perdagangan AS dan menimbangkan pindaan yang diperlukan kepada perjanjian itu. – AFP
Robert Lighthizer menggesa diadakan rundingan jawatankuasa bersama di bawah KORUS untuk memulakan proses rundingan bagi mengalihkan sekatan ke atas perdagangan AS dan menimbangkan pindaan yang diperlukan kepada perjanjian itu. – AFP

Seoul meletakkan perangkaan tahun 2016 pada AS$23.2 bilion.

Dalam satu kenyataan, Wakil Perdagangan AS Robert Lighthizer berkata dia telah menggesa diadakan rundingan jawatankuasa bersama di bawah KORUS untuk memulakan proses rundingan bagi mengalihkan sekatan ke atas perdagangan AS dan menimbangkan pindaan yang diperlukan kepada perjanjian itu.

Trump menyifatkan KORUS sebagai perjanjian ‘teruk’ bagi AS dan dalam sepucuk surat kepada menteri perdagangan Korea Selatan, Lighthizer berkata terdapat ‘masalah berhubung kemasukan pasaran di Korea bagi eksport-eksport AS dan Washington ingin melihat ‘hubungan perdagangan yang lebih seimbang.”

Jawatankuasa bersama seharusnya mengadakan pertemuan bulan depan di Washington, tambahnya lagi. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -