Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  AS, Jepun modenkan pakatan tentera

  TOKYO, 1 JUN – Amerika Syarikat (AS) dan Jepun sedang berusaha untuk memodenkan pakatan ketenteraan mereka dalam menghadapi ancaman dari China,

  Korea Utara dan Rusia, kata Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin, hari ini.

  Austin berada di Tokyo dalam perjalanan singkat untuk rundingan dua hala sebelum menuju ke sidang kemuncak pertahanan Dialog Shangri-La di Singapura.

  Bercakap sebelum perbincangan dengan rakan sejawatannya dari Jepun, Austin berkata perikatan itu menghadapi “tentangan biasa tingkah laku memaksa PRC (China), provokasi berbahaya Korea Utara dan perang pilihan Rusia yang kejam di Ukraine.”

  “Tetapi kami bersatu dengan kepentingan bersama dan nilai bersama. Dan kami mengambil langkah penting untuk memodenkan pakatan kami dan mengukuhkan pencegahan kami,” tambahnya.

  Austin memetik kerjasama tiga hala dengan Australia dan Korea Selatan serta peningkatan ‘kelajuan, skop dan skala’ latihan yang diperluaskan.

  Tentera AS dan Jepun menjadi “lebih serba boleh, berdaya tahan dan mudah alih,” tambahnya, memuji keputusan Jepun untuk mendapatkan kapasiti serangan balas dan meningkatkan perkongsian maklumat dengan Washington.

  Austin tiba di Jepun kelmarin, beberapa jam selepas Korea Utara melancarkan percubaan yang gagal untuk melancarkan satelit pengintip menggunakan teknologi yang diharamkan di bawah resolusi PBB.

  Pyongyang telah meningkatkan pelancaran peluru berpandu tahun lalu dan Tokyo juga berdepan dengan tekanan yang semakin meningkat daripada kapal China di sekitar pulau yang diperebutkan dengan Beijing.

  Tahun lepas, Tokyo melancarkan rombakan pertahanan yang besar, berjanji untuk meningkatkan perbelanjaan keselamatan kepada 2 peratus daripada KDNK menjelang 2027 dan menggelar China sebagai ‘tentangan strategik pa-ling hebat yang pernah ada’ untuk Jepun. – AFP

  Lloyd Austin (kiri) dan Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida berjabat tangan sebelum pertemuan mereka di pejabat perdana menteri di Tokyo, 1 Jun. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...