Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  AS keluar amaran kualiti udara

  WASHINGTON, 9 JUN – Beberapa agensi Amerika Syarikat memberi amaran kepada orang ramai di kawasan Timur Laut supaya mengelak daripada menyedut asap daripada kebakaran hutan Kanada yang menyelubungi udara buat hari ketiga berturut-turut kelmarin selain mengganggu perjalanan.

  Jabatan Tenaga dan Alam Sekitar (DOEE) di Washington mengeluarkan amaran kualiti udara dan menasihatkan orang ramai di kawasan yang terjejas supaya tidak keluar rumah.

  “Hari ini kualiti udara sangat tidak sihat. Orang awam mungkin mengalami kesan kesihatan dan kumpulan sensitif mungkin mengalami masalah kesihatan yang lebih serius.

  “Beberapa impak berpotensi ialah serangan jantung, degupan jantung yang tidak teratur, asma yang semakin teruk serta penurunan fungsi paru-paru.

  “Setiap orang perlu berada di dalam rumah sebanyak mungkin, terutama kumpulan sensitif seperti kanak-kanak, warga emas, wanita hamil dan orang yang mempunyai masalah jantung dan paru-paru seperti asma dan bronkitis,” lapor UPI memetik ciapan DOEE, kelmarin.

  Langit Manhattan kelihatan diselubungi jerebu daripada kebakaran hutan liar Kanada ketika seorang pejalan kaki berjalan di sepanjang dermaga di Barat New York, New Jersey, 8 Jun. Amerika Syarikat mengumumkan kualiti udara tidak sihat di hampir 21 negeri akibat jerebut teruk dari Kanada itu. –AFP

  Di New York, Gabenor Kathy Hochul mengumumkan rancangan untuk menyediakan kira-kira satu juta pelitup muka N95 kepada penduduk.

  Amaran kualiti udara dikeluarkan sekurang-kurangnya di 20 negeri, dari selatan Massachusetts hingga ke Missouri.

  Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) menangguhkan penerbangan dari beberapa lapangan terbang kerana asap.

  Jarak penglihatan berkurangan akibat asap kebakaran akan terus memberi kesan kepada perjalanan udara hari ini. Kami mungkin perlu mengambil langkah untuk mengurus aliran trafik dengan selamat ke New York City, D.C., Philadelphia dan Charlotte, N.C., memetik akaun Twitter FAA.

  FAA turut menangguhkan sementara penerbangan ke Philadelphia kerana jarak penglihatan yang rendah. Menteri Kesiapsiagaan Kecemasan Kanada Bill Blair berkata kira-kira 9.4 juta ekar hutan terbakar, menyebabkan sekurang-kurangnya 26,000 orang terpaksa dipindahkan.

  Presiden Joe Biden dan Hochul bersama pegawai di New Hampshire dan Maine, menghantar anggota bomba ke Kanada untuk membantu usaha memadamkan kebakaran. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun alami September paling panas

  TOKYO, 3 OKT - Jepun baharu sahaja mengalami September paling panas, dengan purata suhu bagi bulan itu mencapai paras tertinggi sejak rekod bermula pada...