AS, Korea S mula latihan ketenteraan

SEOUL, 18 OGOS – Korea Selatan dan Amerika Syarikat memulakan latihan ketenteraan tahunan hari ini berikutan penundaan akibat COVID-19, dengan latihan yang mungkin akan membuat kemarahan Korea Utara yang telah lama menganggap mereka berlatih untuk menyerang.

Latihan dilakukan ketika ketegangan memuncak antara Seoul dan Pyongyang setelah Korea Utara meletupkan pejabat perhubungan antara Korea di sempadannya pada bulan Jun lalu dan mengancam langkah-langkah ketenteraan.

Utara yang bersenjata nuklear yang menyerang negara jirannya pada tahun 1950, yang mencetuskan Perang Korea selalu menimbulkan kemarahan dengan latihan ketenteraan antara AS dan Korea Selatan.

“Latihan Pos Komando Gabungan akan berlangsung hingga 28 Ogos dan fokus pada pemeliharaan postur pertahanan gabungan antara kedua-dua negara,” kata Ketua Staf Bersama AS dalam satu kenyataan.

“Keputusan untuk latihan disambung semula dibuat selepas mempertimbangkan keadaan, secara komprehensif,” tambahnya.

Seoul dan Washington pada awalnya telah merancang untuk memulakan latihan pada Ahad lalu tetapi menolak tarikhnya disebabkan oleh wabak tersebut, berikutan ledakan kes baharu di Korea Selatan yang mencetuskan kebimbangan gelombang besar kedua.

Korea Selatan melaporkan 246 jangkitan baharu hari ini, menjadikan jumlah kes kepada 15,761, hari kelima berturut-turut meningkat tiga angka setelah beberapa minggu dengan jumlah sekitar 30 dan 40. – AFP