AS lulus antibodi sintetik cegah COVID-19

WASHINGTON, 9 DIS – Pihak berkuasa kesihatan Amerika Syarikat (AS) semalam meluluskan penggunaan antibodi sintetik dibangunkan oleh AstraZeneca bagi mencegah jangkitan COVID-19, khususnya dalam kalangan individu yang memberi tindak balas teruk terhadap vaksin.

Ini adalah kali pertama Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) memberikan kelulusan kecemasan kepada rawatan pencegahan semata-mata seumpama itu.

Bagaimanapun, FDA memberi amaran, ubat dikenali sebagai Evusheld itu ‘bukan pengganti vaksinasi bagi individu yang disyorkan menerima pelalian COVID-19’ dan hanya dibenarkan bagi individu memiliki sistem imun lemah atau mereka yang tidak boleh menerima vaksin atas sebab perubatan seperti tindak balas alahan teruk.

Bagi kes sedemikian, Evusheld boleh diberi kepada individu berusia 12 tahun dan ke atas.
Evusheld menggabungkan dua jenis antibodi sintetik, iaitu tixagevimab dan cilgavimab, serta diberi sebagai dua suntikan intramuskular secara berturut-turut.

Antibodi terbabit membantu sistem imun untuk melawan virus berkenaan, dengan menyasarkan protein pepaku yang membolehkan jangkitan berlaku.

FDA memaklumkan, rawatan itu ‘berkemungkinan berkesan untuk pencegahan prapendedahan selama enam bulan.’

Katanya, Evusheld tidak boleh diberikan kepada individu yang sudah dijangkiti virus itu, meskipun AstraZeneca sedang menjalankan ujian bagi rawatan sedemikian.

Kesan sampingan penggunaannya berkemungkinan meliputi tindak balas alahan, pendarahan di tempat suntikan, sakit kepala dan kelesuan.

FDA memberi kelulusan itu berdasarkan hasil ujian klinikal terhadap individu tidak divaksin yang berumur 59 tahun ke atas, atau menghidap penyakit kronik, atau berisiko tinggi mendapat jangkitan. – AFP

Seorang pekerja membungkus ubat Evusheld keluaran AstraZeneca. – AP