AS lulus terapi antibodi COVID-19

WASHINGTON, 22 NOV – Terapi antibodi COVID-19 seperti diberikan kepada Donald Trump kini boleh digunakan orang ramai, khususnya pesakit yang berisiko tinggi.

Kelulusan penggunaan antibodi REGEN-COV2 keluaran firma perubatan, Regeneron itu diberikan selepas bahan berkenaan berupaya mengurangkan risiko dimasukkan ke hospital atau ditempatkan di wad kecemasan, terutama membabitkan individu yang mempunyai masalah kesihatan.

Pesuruhjaya Pentadbiran Ubat dan Makanan (FDA), Stephen Hahn, yang mengemukakan kelulusan penggunaan antibodi itu yakin langkah sedemikian berupaya membantu mengurangkan beban sistem kesihatan awam dalam memerangi COVID-19.

“Ia juga membantu pesakit yang dijangkiti virus berkenaan dimasukkan ke hospital,” katanya,

Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Regeneron, Leonard Schleifer, pula berkata, antibodi itu memberikan harapan baharu kepada pesakit COVID-19 yang berisiko tinggi kerana mempunyai masalah kesihatan.

Rawatan antibodi Regeneron ialah rawatan sintetik kedua yang memperoleh kelulusan penggunaan kecemasan (EUA) daripada FDA, selepas terapi rawatan dibangunkan Eli Lilly pada 9 November lalu.

Regeneron berkata pihaknya menjangkakan dos mencukupi berupaya dibekalkan kepada 80,000 pesakit, menjelang penghujung bulan ini, manakala fasa kedua membabitkan bekalan kepada 300,000 pesakit bakal diberikan pada penghujung Januari tahun depan.

Rawatan terapi itu akan diberikan kepada pesakit warga Amerika Syarikat (AS) secara percuma, menerusi program dan syarat ditentukan oleh negara berkenaan. – AFP

Gambar fail yang dikeluarkan firma Regeneron menunjukkan saintis bekerja dengan bioreaktor di sebuah makmal di negeri New York, untuk uji kaji ubat antibodi koronavirus. – AP