AS mahu tubuh pakatan lindungi perairan Teluk

WASHINGTON, 10 JULAI – Amerika Syarikat (AS) berhasrat menubuhkan pakatan bagi menjamin kebebasan pelayaran di perairan strategik Teluk di tengah hubungan tegang antara Washington dan Tehran, kata seorang jeneral atasan kepada media semalam.

Ketegangan di kawasan itu, yang mana hampir satu pertiga bekalan minyak dunia diangkut, meningkat sejak beberapa minggu lalu, apabila AS menyalahkan Iran atas pelbagai serangan kapal tangki di rantau itu dan insiden Tehran menembak jatuh dron Amerika.

“Kami kini sedang berbincang dengan beberapa buah negara untuk membentuk pakatan yang memastikan kebebasan pelayaran di kedua-dua Selat Hormuz dan Bab al-Mandab,” kata Pengerusi Ketua Turus Kakitangan Tentera AS, Jeneral Joseph Dunford, dalam video diterbitkan agensi berita asing.

“Saya fikir dalam tempoh beberapa minggu lagi kita akan mengenal pasti negara yang mempunyai keupayaan menyokong inisiatif dan bekerja secara langsung dengan tentera bagi menentukan keupayaan spesifik yang menyokongnya.”

AS akan menyediakan ‘kesedaran dan pengawasan maritim’ sementara kapal akan diiringi negara dengan bendera masing-masing, menurut jeneral itu lagi.

Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo berkata bulan lalu yang beliau berharap lebih 20 negara termasuk Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Arab Saudi bekerja bersama bagi membangunkan keselamatan maritim. – AFP