Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

AS optimis sidang kemuncak Serbia-Kosovo

PRISTINA, KOSOVO, 17 MAC – Utusan Amerika Syarikat menggesa Serbia dan Kosovo untuk melaksanakan perjanjian diusahakan oleh Kesatuan Eropah untuk mendamaikan hubungan mereka, menyifatkannya sebagai pilihan terbaik untuk memelihara keamanan dan keselamatan di rantau itu.

Utusan Gabriel Escobar berada di Pristina menjelang pertemuan esok antara Presiden Serbia, Aleksandar Vucic dan Perdana Menteri Kosovo, Albin Kurti di Ohrid, Macedonia Utara.

Bulan lalu di Brussels, Vucic dan Kurti memberikan kelulusan kepada rancangan EU untuk menamatkan krisis politik berbulan-bulan dan membantu meningkatkan hubungan. Sidang kemuncak itu akan menangani isu yang paling dipertikaikan iaitu pengiktirafan kenegaraan Kosovo.

Ketegangan telah memuncak antara Serbia dan Kosovo, yang kemerdekaannya diiktiraf oleh banyak negara Barat, tetapi ditentang oleh Belgrade dengan sokongan Rusia dan China.

Kosovo ialah majoriti etnik Albania bekas wilayah Serbia yang berpecah pada 2008. Itu berlaku sembilan tahun selepas tamat perang 1998-99, yang meletus apabila pemisah etnik Albania melancarkan pemberontakan terhadap pemerintahan Serbia. Belgrade bertindak balas dengan tindakan keras yang kejam. Kira-kira 13,000 orang mati, kebanyakannya etnik Albania.

Pada tahun 1999 campur tangan NATO memaksa Serbia menarik diri dari wilayah itu dan menamatkan perang, tetapi ketegangan mengenai status Kosovo kekal sebagai punca ketidakstabilan di Balkan. – AP

Aleksandar Vucic semasa ucapan awam di Belgrade, Serbia. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -