AS rampas akaun mata wang digital kumpulan pemberontak

WASHINGTON, 14 OGOS – Jabatan Keadilan berkata semalam ia telah merampas jutaan dolar dari akaun mata wang kripto yang digunakan oleh pertubuhan pemberontak di luar negara, termasuk Al-Qaeda dan kumpulan Islamic Group, untuk mengumpul wang untuk operasi ganas.

Pentadbiran Trump berkata kumpulan itu menggunakan akaun tersebut untuk mendapatkan sumbangan untuk perjuangan mereka, termasuk menerusi komplot palsu yang dikatakan oleh pegawai bertujuan menjual alat perlindungan untuk pandemik koronavirus.

Pegawai menyifatnya sebagai rampasan dana mata wang digital terbesar berhubung dengan keganasan.

Mata wang kripto seperti Bitcoin menjadi pilihan untuk transaksi haram disebabkan mereka dianggap sebagai sukar dikesan, dan salah satu kumpulan menggalak sumbangan dengan memberitahu penderma berpotensi bahawa wang tersebut sukar dijejaki oleh penguat kuasa undang-undang, kata jabatan.

Tindakan perundangan itu, yang termasuk penguatkuasaan undang-undang pengintipan dan aduan perampasan yang difail di mahkamah persekutuan Washington, bertujuan menghalang pertubuhan mendapatkan wang yang diperlukan untuk membeli senjata dan peralatan serta melatih pejuang, kata Penolong Peguam Negara John Demers, pegawai kanan keselamatan negara jabatan, dalam sidang video untuk mengumumkan kes tersebut. Jabatan itu berkata ia telah merampas AS$2 juta dan berusaha merampas lebih banyak lagi, di samping lebih 300 akaun mata wang kripto dan empat laman sesawang. Wang yang dirampas dijangka diserahkan kepada sebuah dana untuk mangsa serangan pengganas. – AP