Saturday, September 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  AS rancang bina 500,000 stesen cas kenderaan elektrik

  WASHINGTON, 13 DIS – Pentadbiran Biden dijangka akan mengeluarkan strategi besar hari ini untuk mengimplementasikan rancangan membina 500,000 ste-sen pengecasan bagi kenderaan elektrik di seluruh negara itu dan mentransformasi industri auto Amerika Syarikat (AS).

  Undang-undang infrastruktur AS$1 trilion Presiden Joe Biden yang ditandatangani bulan lalu membenarkan stesen pengecasan dan memperuntukkan AS$5 bilion buat negara, dengan satu matlamat untuk membina rangkaian pengecasan nasional.

  Undang-undang juga menyediakan tambahan AS$2.5 bilion bagi geran tempatan untuk menyokong stesen pengecasan di kawasan luar bandar dan komuniti lain.

  “Presiden Biden, keluarga Amerika, pembuat kereta dan pekerja auto bersetuju: masa depan pengangkutan adalah elektrik,” kata Rumah Putih dalam satu kenyataan.

  “Kereta elektrik masa depan lebih bersih, saksama, mampu milik dan peluang ekonomi untuk menyokong bayaran bagus, pekerjaan kesatuan.”

  Pengadaptasi kenderaan elektrik yang dipercepatkan bagi kereta peribadi dan armada komersial akan membantu mencapai matlamat Biden kepada pelepasan gas rumah hijau sifar bersih menjelang 2050 di samping mewujudkan ribuan pekerjaan, kata Rumah Putih.

  Usaha itu bertujuan untuk membantu AS mengatasi China dalam pasaran EV. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...