Monday, September 26, 2022
23.8 C
Brunei

AS, Rusia teruskan rundingan krisis Ukraine

-

GENEVA, 21 JAN – Diplomat tertinggi Washington dan Moscow bertemu hari ini di Geneva untuk rundingan penting mengenai Ukraine, tetapi dengan sedikit harapan untuk mencapai kejayaan yang akan mengurangkan kebimbangan terhadap pencerobohan Rusia.

Rundingan antara Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken dan Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov berlaku hanya 11 hari selepas timbalan mereka bertemu di Geneva dan bersetuju untuk mengekalkan dialog di tengah-tengah pengerahan puluhan ribu tentera Rusia di sempadan Ukraine.

Blinken dan pasukannya tiba di Hotel Presiden Wilson yang mewah di tepi tasik Geneva sejurus sebelum mesyuarat bermula pada 11:00 pagi waktu tempatan dan dibawa masuk ke bilik persida-ngan yang dihiasi dengan orkid lavender dan bendera AS dan Rusia.

“Awda telah berkata awda tidak menjangkakan sebarang kejayaan,” kata Lavrov ketika perbincangan bermula.

“Kami juga tidak menjangkakan kejayaan daripada pertemuan ini, kami menjangkakan jawapan kepada soalan konkrit kami,” kata Lavrov.

Blinken menegaskan bahawa Washington tetap terbuka untuk mencari penyelesaian diplomatik, tetapi memberi amaran tentang tindak balas “bersatu, pantas dan teruk” jika Rusia menyerang Ukraine.

Blinken dan Lavrov dijangka mempunyai pertukaran ringkas kerana mereka menentukan sama ada diplomasi masih boleh dilakukan.

Diplomat veteran yang telah bertemu antara satu sama lain selama bertahun-tahun, Blinken terkenal dengan ketena-ngannya yang tidak berbelah bahagi dan Lavrov kerana keamatannya yang tajam.

Presiden Joe Biden secara terang-terangan menilai Rabu lalu bahawa rakan sejawatannya, Vladimir Putin mungkin “bergerak masuk” ke Ukraine dan memberi amaran tentang “bencana bagi Rusia”.

AS dan sekutunya telah memberi amaran tentang sekatan ekonomi yang teruk untuk pencerobohan. – AFP

Seorang pegawai polis Switzerland mengawal ketika Setiausaha Negara AS tiba di Presiden hotel di Geneva hari ini. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -