AS serang militan Iran di Syria

BEIRUT, 26 FEB – Tentera AS telah menyerang militan yang disokong Iran di timur Syria, membunuh sekurang-kurangnya 22 pejuang menurut seorang pengawas perang, dalam apa yang dikatakan oleh Pentagon adalah mesej daripada pentadbiran baharu setelah serangan roket baru-baru ini menyasarkan tentera AS di Iraq.

Dalam tindakan ketenteraan pertamanya terhadap kumpulan yang berkaitan dengan Iran sejak Joe Biden menjadi presiden lima minggu yang lalu, Pentagon mengatakan bahawa mereka telah melakukan serangan udara semalam di pusat kawalan sempadan Syria-Iraq yang digunakan oleh kumpulan yang disokong oleh Iran dan memusnahkan banyak kemudahan.

“Atas arahan Presiden Biden, serangan AS menyasarkan ‘infrastruktur yang digunakan oleh kumpulan militan yang disokong Iran di timur Syria,” kata jurucakap John Kirby dalam satu kenyataan.

“Serangan itu disahkan sebagai tindak balas terhadap serangan baru-baru ini terhadap anggota Amerika dan gabungan di Iraq dan terhadap ancaman berterusan terhadap personel tersebut,” katanya. – AFP