AS tetap sasaran rendah garam untuk industri makanan

WASHINGTON, 14 OKT – Pihak berkuasa kesihatan AS kelmarin mengumumkan dorongan baru bagi industri makanan untuk mengurangkan garam dalam produknya, masalah kesihatan awam yang serius di sebuah negara di mana separuh penduduk mengalami hipertensi.

Garis panduan sukarela memerlukan pengurangan penggunaan natrium purata sekitar 12 peratus pada awal tahun 2024 – dari 3,400 hingga 3,300 miligram sehari. Susan Mayne, seorang pakar keselamatan makanan dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah, mengatakan perubahan tersebut akan membawa kepada pemakanan lebih kurang 60 sudu teh kurang garam setiap tahun. Menurut FDA, pengatur keselamatan makanan AS, penduduk AS makan 50 peratus lebih natrium berbanding dengan yang disarankan dan 95 peratus kanak-kanak berusia dua hingga 13 tahun melebihi had yang disyorkan.

Pengambilan berlebihan seperti itu akan menyebabkan hipertensi, penyakit kardiovaskular, obesiti dan diabetes. FDA mengatakan tarikh akhir 2024 memberi cukup masa kepada penghasil untuk mengembangkan resipi baru dan membolehkan pengguna untuk mengubah tabiat pemakanan mereka. – AFP