AS umum sidang kemuncak COVID

WASHINGTON, 18 APRIL – Satu sidang kemuncak global untuk mencartakan berakhirnya krisis COVID dan merancang pergolakan masa depan akan diadakan pada 12 Mei, kata Rumah Putih hari ini, walaupun ketika Presiden Joe Biden bergelut untuk mendapatkan pembiayaan pandemik daripada Kongres.

Perhimpunan maya itu akan dipengerusikan bersama oleh Amerika Syarikat (AS) dengan presiden kumpulan G7 Jerman, presiden G20 Indonesia, pengerusi Kesatuan Afrika Senegal, dan Belize, pengerusi kumpulan CARICOM Caribbean.

“Sidang kemuncak akan menambah lagi usaha kolektif kami untuk menamatkan fasa pandemik COVID dan bersedia untuk menghadapi ancaman kesihatan masa depan,” kata negara dalam kenyataan bersama.

Ia akan menjadi perhimpunan global kedua mengenai pandemik, yang telah membunuh lebih enam juta orang dan mencetuskan krisis kepada ekonomi besar dan corak perniagaan dalam dua tahun sejak ia mula menular.

Biden menganjur sidang kemuncak sama pada September lalu, di mana beliau menggesa rakan supaya menambah vaksin dan memastikan 70 peratus daripada setiap negara telah divaksinasi menjelang September tahun ini.

Walaupun kadar kematian telah menurun di seluruh dunia, virus masih merebak, menghalang kebanyakan negara daripada membatalkan sekatan sepenuhnya, sementara Shanghai di China berada di tengah sekatan ketat.

“Menjelang sidang kemuncak pada 12 Mei, kami menyeru pemimpin dunia, anggota masyarakat awam, pertubuhan bukan kerajaan, dermawan dan sektor swasta supaya membuat komitmen baharu dan menyediakan penyelesaian untuk memvaksinkan dunia, selamatkan nyawa sekarang dan membina jaminan keselamatan yang lebih untuk semua orang, semua tempat,” kata kenyataan bersama.

“Kemunculan dan penularan varian baharu, seperti Omicron, telah memperkukuh keperluan untuk mengemukakan strategi bertujuan mengawal COVID di seluruh dunia,” katanya.

“Kami tahu kami mesti bersedia sekarang untuk membina, mengekal dan membiayai kapasiti global yang diperlukan, bukan sahaja untuk varian COVID, tetapi juga krisis kesihatan masa depan,” menurut kenyataan. – AFP

Presiden Joe Biden semasa bercakap di Universiti Pertanian dan Teknikal Carolina Utara di Greensboro, Carolina Utara pada 14 April 2022. – AP