Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  AS-Vietnam setuju eratkan hubungan

  HANOI, 10 SEPT – Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden mengalu-alukan hubungan
  lebih erat dengan Vietnam hari ini ketika kedua-dua negara itu memeterai perjanjian untuk mengeratkan hubungan dan kerjasama mengenai bekalan strategik dalam menghadapi persaingan yang semakin meningkat daripada China.

  Biden terbang dari Sidang Kemuncak G20 di New Delhi untuk bertemu dengan pemimpin Parti Komunis yang memerintah Vietnam, Nguyen Phu Trong bagi menandatangani “perkongsian strategik komprehensif”, hubungan diplomatik peringkat tertinggi Hanoi.

  Matlamat lawatan singkat itu mencerminkan masa Biden di perhimpunan G20 menyokong sokongan menentang pengaruh diplomatik China yang semakin meningkat, sambil mendapatkan bekalan sumber yang penting secara strategik daripada negara-negara sahabat.

  “Ini boleh menjadi permulaan kepada era kerjasama yang lebih besar,” kata Biden ketika bertemu Trong, pemimpin terpenting Vietnam.

  “Vietnam dan AS adalah rakan kongsi kritikal pada apa yang saya pertikaikan adalah masa yang sangat kritikal.”

  Perjanjian itu meletakkan AS setanding dengan China serta Rusia, India dan Korea Selatan dalam hierarki hubungan diplomatik Vietnam.

  “Kami sedang memperdalam kerjasama kami mengenai teknologi baharu muncul yang kritikal, terutamanya dalam membina rantaian bekalan semikonduktor yang lebih
  berdaya tahan,” kata Biden.

  Trong berterima kasih kepada Biden atas sumbangannya untuk meningkatkan hubungan AS-Vietnam dan berkata negaranya akan bekerja keras untuk melaksanakan perjanjian baharu itu. – AFP

  Presiden Joe Biden menyampaikan ucapan di Ibu Pejabat Parti Komunis Vietnam, di Hanoi, Vietnam, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...