Monday, November 28, 2022
29.1 C
Brunei

-

AS$740 juta aset kripto kembali pulih

NEW YORK, 24 NOV – Syarikat yang ditugaskan untuk menyekat aset pertukaran mata wang kripto yang gagal, FTX berkata ia telah berjaya memulihkan dan mendapatkan aset AS$740 juta setakat ini, sebahagian kecil daripada berpotensi berbilion dolar yang mungkin hilang daripada tabung syarikat.

Nombor itu didedahkan kelmarin dalam pemfailan mahkamah oleh FTX, yang mengupah syarikat jagaan mata wang kripto BitGo beberapa jam selepas FTX memfailkan muflis pada 11 November lalu.

Kebimbangan terbesar bagi kebanyakan pelanggan FTX ialah mereka tidak akan melihat wang mereka lagi.

FTX gagal kerana pengasas dan bekas Ketua Pegawai Eksekutifnya, Sam Bankman-Fried dan leftenannya menggunakan aset pelanggan untuk membuat pertaruhan dalam firma perdagangan FTX yang berkait rapat, Alameda Research.

Bankman-Fried dilaporkan sedang mencari lebih daripada AS$8 bilion daripada pelabur baharu untuk membaiki kunci kira-kira syarikat.

Bankman-Fried “membuktikan bahawa tidak ada perkara seperti konflik kepentingan yang ‘selamat’,” kata Ketua Pegawai Eksekutif BitGo Mike Belshe dalam e-mel.

Angka AS$740 juta adalah daripada 16 November. BitGo menganggarkan bahawa jumlah aset yang dipulihkan dan terjamin berkemungkinan meningkat melebihi AS$1 bilion sejak tarikh itu.

Aset yang dipulihkan oleh BitGo kini dikunci di South Dakota dalam apa yang dikenali sebagai ‘penyimpanan suram’, yang bermaksud ia adalah mata wang kripto yang disimpan pada pemacu keras yang tidak disambungkan ke internet.

BitGo menyediakan apa yang dikenali sebagai perkhidmatan ‘penjaga yang layak’ di bawah undang-undang South Dakota. Ia pada asasnya setara dengan kripto fidusiari kewangan, menawarkan akaun terasing dan perkhidmatan keselamatan lain untuk mengunci aset digital. – AP

Iklan untuk mata wang kripto Bitcoin dipaparkan di Hong Kong. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -