Asal-usul COVID-19 masih dalam siasatan

WASHINGTON, 25 OGOS – Satu laporan sulit daripada perisikan Amerika Syarikat (AS) yang disampaikan kepada Rumah Putih kelmarin tidak menemukan kata putus mengenai asal usul wabak COVID-19, sebahagiannya disebabkan oleh kurangnya maklumat dari China, menurut laporan media AS.

Penilaian yang diarahkan oleh Presiden Joe Biden 90 hari yang lalu, tidak dapat menyimpulkan secara pasti sama ada virus yang pertama kali muncul di China telah menyerang manusia melalui haiwan atau berpunca dari kebocoran makmal penyelidikan di Wuhan, kata dua pegawai AS yang memberitahu Washington Post.

Mereka mengatakan beberapa bahagian laporan itu akan didedahkan dalam beberapa hari lagi.

Perdebatan mengenai asal usul virus yang telah membunuh lebih dari empat juta orang dan menyebabkan ekonomi lumpuh di seluruh dunia menjadi semakin kontroversi.

Ketika Biden mengeluarkan siasatan, beliau mengatakan agensi perisikan AS berpecah atas ‘dua kemungkinan senario’ iaitu dari haiwan atau makmal.

Bekas presiden Donald Trump dan para pembantunya telah membantu mendorong teori kebocoran makmal, menggunakannya untuk menangkis kesalahan pihak pentadbiran mereka terhadap wabak terbesar di dunia dan sebaliknya menuduh Beijing, yang sangat menyangkal hipotesis tersebut.

China hari ini mendesak WHO untuk mengunjungi makmal bio ketenteraan AS, Fort Detrick, setelah menolak gesaannya untuk siasatan tahap kedua asal COVID-19 yang memfokuskan pada makmal China bulan lalu.

“Sekiranya (AS) ingin menuduh China, mereka lebih baik bersedia untuk menerima serangan balas dari China,” kata Fu Cong, ketua jabatan kawalan senjata kementerian luar negeri, kepada wartawan. – AFP

Presiden Joe Biden sebelum ini mengarahkan perisikan AS untuk menyiasat asal usul COVID-19 di China namun hingga kini masih belum menemui jawapan. – AFP