Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  ‘ASEAN, India kerjasama ekonomi biru’

  JAKARTA, 7 SEPT – Presiden Joko Widodo (Jokowi) menggesa ASEAN dan India bekerjasama dalam merealisasikan ekonomi biru bagi memberi manfaat lebih besar kepada rakyat kedua-dua pihak, lapor agensi berita ANTARA.

  Bank Dunia menggambarkan ekonomi biru sebagai penggunaan sumber marin yang mesra alam yang bertujuan untuk merangsang pertumbuhan ekonomi, menambah baik kebajikan dan memelihara ekosistem marin.

  “Kita masih perlu mengoptimumkan lagi kerjasama ini (antara ASEAN dan India),” katanya pada Sidang Kemuncak ASEAN-India ke-20 di Pusat Konvensyen Jakarta, Senayan, hari ini.

  Sidang kemuncak ke-20 ASEAN dan India diadakan sempena Sidang Kemuncak ASEAN ke-43 yang dianjurkan oleh Indonesia, selaku Pengerusi ASEAN 2023, berlangsung dari 5 hingga 7 September di Jakarta.

  Dalam ucapan perasmian di Sidang Kemuncak ASEAN-India ke-20 itu, Presiden Jokowi menyampaikan penghargaannya kepada Perdana Menteri Narendra Modi atas kehadiran beliau pada sidang kemuncak itu, meskipun India sedang sibuk dengan persiapan untuk menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak G20.

  Presiden Jokowi berkata kerjasama yang terjalin antara ASEAN dan India telah memberikan manfaat bersama untuk komuniti, sambil menyatakan bahawa kedua-dua pihak masih perlu memanfaatkan peluang lain.

  Lautan Hindi yang menghubungkan 33 negara, dengan jumlah penduduk 2.9 bilion, katanya berpotensi menyumbang sebanyak satu perlima kepada keseluruhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dunia pada 2025.

  Untuk mengoptimumkan potensi itu, negara-negara ASEAN dan India boleh meningkatkan kerjasama bagi merealisasikan ekonomi biru, mewujudkan hubungan maritim, selain mengekalkan sumber marin. – Bernama

  Narendra Modi disambut oleh Joko Widodo sebaik tiba di Sidang Kemuncak Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) ke-43, kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...