Monday, October 2, 2023
22.6 C
Brunei

  -

  ‘Askar simpanan’ Rusia lari ke Mongolia

  ALTANBULAG, MONGOLIA, 25 SEPT – Barisan panjang kenderaan dilihat di persimpangan sempadan antara Mongolia dan Rusia hari ini ketika orang ramai melarikan diri daripada arahan Kremlin yang melibatkan ratusan ribu askar simpanan bagi perang di Ukraine.

  Ketua pusat pemeriksaan di bandar Altanbulag memberitahu AFP, lebih 3,000 warga Rusia telah memasuki Mongolia menerusi penyeberangan itu sejak Rabu, kebanyakannya lelaki.

  Barisan orang yang memegang pasport Rusia juga dilihat di luar kaunter imigresen untuk menyeberang sempadan, menurut seorang wartawan AFP di sana.

  “Bermula 21 September, bilangan warga Rusia yang memasuki Mongolia telah meningkat,” kata ketua pusat pemeriksaan Mejar G. Byambasuren kepada AFP.

  “Setakat 12 tengah hari ini, lebih 3,000 warga Rusia telah memasuki Mongolia.”

  Pengawal sempadan Mongolia memeriksa kenderaan yang tiba di pusat pemeriksaan sempadan Altanbulag, Mongolia pada 25 September. – AFP

  Presiden Rusia Vladimir Putin pada Rabu mengumumkan kerahan tenaga pertama Rusia bagi lelaki yang layak berperang sejak Perang Dunia II.

  Ia direka untuk menyertai ratusan ribu tentera Rusia selepas beberapa kemunduran yang nampaknya telah mengubah arus dalam perang tujuh bulan di Ukraine.

  Byambasuren berkata kira-kira 2,500 warga Rusia yang menyeberangi sempadan adalah lelaki manakala lebih 500 adalah wanita dan kanak-kanak.

  “Kebanyakan mereka adalah remaja lelaki yang menyeberangi sempadan bersama ibu bapa mereka,” tambahnya.

  Warga Rusia boleh melawat Mongolia dan tinggal tanpa visa selama 30 hari, dan melanjutkan penginapan mereka selama 30 hari lagi jika perlu, kata Byambasuren.

  Pihak berkuasa pada Sabtu telah menahan lebih 700 orang dalam protes di seluruh Rusia terhadap gerakan separa tentera, menurut kumpulan pemantau bebas.

  Polis pemantau OVD-Info menghitung sekitar 726 orang telah ditahan dalam perhimpunan di 32 bandar, hampir separuh daripada mereka di Moscow.

  Sekumpulan warga Rusia juga dilihat berpusu-pusu menuju ke Istanbul menggunakan pesawat pada Sabtu di mana beberapa menyatakan kelegaan kerana melarikan diri tetapi turut prihatin terhadap keselamatan orang tersayang yang ditinggalkan. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Ikan paus langgar bot, 1 maut, 1 cedera  

  SYDNEY, 1 OKT - Seorang lelaki maut dan seorang lagi cedera selepas seekor ikan paus melanggar sebuah bot di luar pantai timur Australia, kelmarin,...

  Singa baham tuan