Assange dari WikiLeaks berkahwin di penjara

LONDON, 23 MAC – Pengasas WikiLeaks, Julian Assange dan tunangnya, Stella Moris berkahwin hari ini, di penjara London dengan keselamatan tinggi tempat dia ditahan semasa kes ekstradisinya.

Assange, 50, sedang melawan cubaan untuk mengeluarkannya dari United Kingdom (UK) untuk menghadapi perbicaraan di Amerika Syarikat (AS) berhubung penerbitan fail rahsia berkaitan peperangan di Iraq dan Afghanistan.

Minggu lalu, Mahkamah Agung UK menolak permintaan untuk mendengar rayuannya terhadap tindakan itu, membawa undang-undang yang telah lama berjalan lebih dekat kepada kesimpulan.

Assange dan Moris mengumumkan pertunangan mereka pada November dan diberi kebenaran untuk berkahwin di penjara Belmarsh di tenggara London di mana dia ditahan reman.

Kumpulan Don’t Extradite Assange (DEA) berkata perkahwinan itu akan dikendalikan oleh pendaftar, dengan hanya empat tetamu, dua saksi – dan dua pengawal keselamatan – hadir.

Para tetamu perlu beredar sejurus selepas majlis tersebut.

Dia juga telah menyediakan kilt untuk Assange sebagai tanda kepada warisan Scotlandnya, tambahnya.

Moris, yang berusia lewat 30an dan mempunyai dua anak lelaki yang masih kecil dengan Assange, akan memotong kek perkahwinan dan membuat ucapan di luar penjara di hadapan penyokong mereka. – AFP