Atalanta musnah harapan Lazio

MILAN, 25 JUN – Lazio yang mengejar kejuaraan Serie A mengalami kekalahan pertama mereka dalam sembilan bulan, setelah tumpas 3-2 di Atalanta pada perlawanan semalam dan ketinggalan empat mata di belakang pendahulu liga Juventus, mensia-siakan dua jaringan awal mereka.

Lazio kembali buat pertama kalinya sejak 29 Februari lalu setelah penutupan akibat COVID-19, mengucapkan terima kasih kepada jaringan sendiri Marten De Roon kerana meletakkan mereka di depan setelah enam minit perlawanan bermula di Bergamo dengan Sergej Milinkovic-Savic menambah jaringan kedua lima minit kemudian.

Tetapi Robin Gosens membawa Atalanta kembali bangkit dengan jaringannya tujuh minit sebelum rehat dan seterusnya Ruslan Malinovskyi menemui jaringan penyamaan pada minit ke-66.

Jose Luis Palomino kemudian memastikan kemenangan buat tuan rumah pada 10 minit terakhir perlawanan.

Lazio yang pernah meraih gelaran Serie A mereka pada 1974 dan pada tahun 2000 tewas hanya tiga kali dalam liga musim ini. Kekalahan terakhir mereka sebelum ini ialah ketika menentang Inter Milan pada 25 September lalu.

“Kami tahu bahawa kembali menentang Atalanta adalah salah satu perlawanan yang sukar,” kata jurulatih Lazio, Simone Inzaghi.

Atalanta ketinggalan empat mata di belakang Inter Milan yang berada di kedudukan ketiga, setelah diikat 3-3 di tempat sendiri menentang Sassuolo Rabu lalu.

Juara lapan kali Juventus adalah satu-satunya pasukan dari tiga teratas yang menang minggu ini dengan kemenangan 2-0 di Bologna. – AFP

Reaksi ketua jurulatih Lazio, Simone Inzaghi semasa kekalahan pasukannya di Serie A menentang Atalanta semalam. – AFP