Sunday, September 24, 2023
27.8 C
Brunei

  -

  Atlet lawan pedang jalani latihan di tempat baharu

  Oleh Fadhil Yunus

  BANDAR SERI BEGAWAN, 28 JULAI – Atlet sukan lawan pedang kini menjalani latihan kompetitif di kemudahan baharu selepas mengadakan sesi latihan di dewan lawan pedang di Stadium Negara Hassanal Bolkiah sebelum ini.

  Latihan yang kini tertumpu di Kompleks Sukan Menglait itu memperlihatkan sesi latihan pertama sukan lawan pedang yang dikongsikan di media sosial rasmi Persekutuan Lawan Pedang Negara Brunei Darussalam (BDFF).

  Di bawah bimbingan seorang jurulatih, sukan ini telah aktif berlatih semasa menghadapi cabaran yang disebabkan pandemik COVID-19.

  Ketika pihak berkuasa negara melancarkan tahap awal pelan de-escalation, para atlet lawan pedang negara pada awalnya berlatih di trek dan gimnasium sebelum mendapat akses untuk berlatih di dewan lawan pedang.

  Para atlet telah melakukan rutin latihan seperti berskip dan latihan lompat serta latihan yang khusus menumpukan pada pergerakan kaki, ketangkasan dan kelincahan.

  Para atlet lawan pedang kembali menjalani sesi latihan di Kompleks Sukan Menglait.

  Tanpa bantuan pedang, kaedah latihan memperbaiki diri telah dibuat sebagai salah satu rutin.

  Kemudahan sukan tertutup, yang telah menyaksikan peningkatan aktiviti sukan berikutan penutupan kerana pandemik COVID-19, telah menyaksikan peningkatan sukan pingpong di tempat rekreasi.

  Sementara itu, sukan badminton dan wusyu mengadakan sesi latihan mereka di Dewan Serba guna Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah.

  Manakala sukan balapan dan padang juga telah meneruskan aktiviti latihan di Stadium Negara Hassanal Bolkiah di bawah bimbingan seorang jurulatih.

  Atlet trek negara juga menjalani latihan larian untuk beberapa pusingan di stadium ketika mereka meningkatkan latihan kompetitif sejak kembali ke kemudahan sukan luar.

  Sukan memanah menemukan kembali sentuhan mereka dengan mempraktikkan latihan memanah mereka melalui sasaran 30 meter dengan rancangan untuk maju ke sasaran 70 meter standard.

  Sukan lain seperti sukan golf, skuasy dan pool juga menyambut kepulangan peminat di kemudahan sukan.

  Begitu juga sukan tenis telah menjadi salah satu sukan yang popular dengan peningkatan kehadiran dalam sehari dari sekurang-kurangnya sekitar 12 orang kepada 30 individu dalam masa sebulan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...