Atlet Olimpik Iran berharap layakkan diri ke Beijing

TEHRAN – “Saya berharap dapat melayakkan diri ke sukan Olimpik musim sejuk Beijing dan saya ingin pergi ke China,” kata Fatemeh Kia Shemshaki, 17 tahun, pemain ski Alp Iran yang menyertai pertandingan kelayakan yang sedang berlangsung untuk sukan Olimpik diadakan oleh pasukan ski kebangsaan Iran di pusat peranginan ski Darbandsar.

Kia Shemshaki telah bermain ski sejak dia berusia tiga tahun dan menjadi profesional pada usia 11 tahun.

“Semua peserta berusaha keras untuk melayakkan diri ke sukan Olimpik,” katanya. “Saya harap sesiapa yang layak dapat melayakkan diri.”

Dengan Sukan Olimpik musim sejuk kurang dari sebulan lagi, atlet ski Alp Iran bersaing untuk mendapatkan peluang bersaing di pentas sukan terbesar dunia di Beijing.

Zahra Sulghani, seorang lagi atlet ski Alp Iran yang berusia 21 tahun dan juga telah bermain ski sejak berusia tiga tahun, berkata “pertandingan mempunyai tahap yang sangat baik dan pesertanya sangat mencabar.”

Zahra Sulghani bertanding semasa pertandingan kelayakan untuk sukan Olimpik yang diadakan oleh pasukan ski kebangsaan Iran di pusat peranginan ski Darbandsar. – Xinhua
Para atlet memanaskan badan sebelum pertandingan kelayakan untuk sukan Olimpik yang diadakan oleh pasukan ski kebangsaan Iran. – Xinhua

“Saya berharap semua orang berjaya dan mencapai keputusan yang mereka inginkan,” tambahnya.

Menurut Mousa Saveh Shemshaki, ketua jawatankuasa teknikal persekutuan ski Iran, menjelang Sukan Olimpik musim sejuk Beijing, atlet ski terkemuka Iran telah menghadiri pertandingan yang diadakan di Turki dan pertandingan yang dianjurkan di pusat peranginan ski Tochal Iran, Darbandsar serta pusat peranginan ski antarabangsa Dizin pada minggu seterusnya.

“Walaupun salji tidak mencukupi, namun hasil mesin membuat salji di Darbandsar, kami berjaya membuat salji, untuk menjadi tuan rumah pertandingan kelayakan dan menarik orang ramai untuk bermain ski,” kata Saveh Shemshaki.

Walaupun terletak di Asia Barat, orang Iran suka bermain ski kerana gunung bersalji di negara tersebut. Antara penonton di Darbandsar ialah Sahel Saveh Shemshaki, 15 tahun. Tugas utamanya adalah untuk menjaga cerun sebelum dan selepas atlet bertanding, memberi peluang kepada penggemar ski muda untuk belajar daripada yang terbaik di negaranya.

“Saya suka Sukan Olimpik musim sejuk 2022 di China dan saya amat berminat dengannya,” katanya.

“Saya berharap dapat mengambil bahagian dalam pertandingan serupa pada masa hadapan.”

Mohammad Kiyadarbandsari, 33, sudah pun merealisasikan impiannya untuk bertanding di Olimpik dan pernah mewakili Iran dua kali di Sochi dan PyeongChang. Hasrat terbesarnya kini ialah tiket untuk memulakan sukan Olimpik ketiganya di Beijing.

Dia mula bermain ski pada usia dua tahun dan mengambil bahagian dalam pertandingan sejak umur tujuh tahun. “Nasib baik keadaan itu berlaku sehingga saya berjaya mengekalkan keadaan fizikal untuk mengambil bahagian dalam pertandingan,” katanya.

“Saya harap boleh menempah tempat di Sukan Olimpik musim sejuk Beijing,” kata Kiyadarbandsari, sambil menambah bahawa jika dia gagal mencapainya, dia berharap “sesiapa sahaja mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik kerana wakil Iran akan berjaya mencapai keputusan terbaik.”

Seperti yang dia perhatikan, China, pada masa lalu, sentiasa mengadakan pertandingan antarabangsa dengan berjaya dan China akan “setentunya mengadakan Sukan Olimpik musim sejuk, yang merupakan acara sukan terpenting dalam cara yang terbaik.”

“Saya berharap Sukan Olimpik musim sejuk ini boleh menggalakkan persaudaraan, persahabatan dan keakraban di kalangan semua negara,” tambah Kiyadarbandsari. – Xinhua