Atletico Madrid sambar Luis Suarez

MADRID, 24 SEPT – Luis Suarez akan terus tinggal di Sepanyol.

Barcelona semalam mengatakan bahawa mereka telah mencapai persetujuan dengan Atletico Madrid untuk perpindahan penyerang Uruguay itu dengan harga 6 juta euro.

Suarez dilepaskan oleh Barcelona setelah enam musim yang berjaya, di mana dia memenangi 13 gelaran bersama Barca.

Dia pergi sebagai penjaring ketiga terbanyak di Barcelona dengan 198 gol, di belakang Cesar Rodriguez (232) dan Lionel Messi (634).

Suarez yang berusia 33 tahun mencari kelab baharu setelah diberitahu oleh jurulatih Barcelona, ​​Ronald Koeman bahawa dia tidak ada dalam rancangannya.

Reaksi Luis Suarez pada perlawanan yang lalu di Barcelona. Atletico Madrid mengumumkan penandatanganan penyerang Barcelona, ​​Luis Suarez semalam, mengesahkan penyerang Uruguay itu akan terus bermain di Sepanyol daripada menyertai Juventus di Itali. – AFP

Koeman diminta untuk merombak skuad Barcelona setelah kekalahan memalukan 8-2 kepada Bayern Munich pada perlawanan suku akhir Liga Juara-Juara Ogos lalu.

Pemain tengah Ivan Rakitic sudah berpindah ke Sevilla setelah juga diberitahu bahawa dia tidak diperlukan lagi dan pemain pertahanan Samuel Umtiti juga dijangka akan pergi meninggalkan Barca.

Messi, rakan lama dan rakan sepasukan Suarez, mahu pergi tetapi akan terpaksa tinggal setelah kelab menolak permintaannya untuk perpindahan percuma pada akhir musim lalu.

Barcelona mengatakan secara terbuka mengucapkan terima kasih kepada Luis Suarez atas komitmen dan dedikasinya dan berharap yang terbaik untuk masa depannya.

Media Sepanyol mengatakan bahawa Barcelona pada awalnya telah membuat perjanjian dengan Suarez untuk mengizinkannya pergi secara percuma, tetapi kemudian menarik tawaran itu setelah diketahui bahawa dia ingin pergi ke saingan Atletico.

Suarez, tiba di Barcelona dari Liverpool pada tahun 2014, akan bergabung dengan jurulatih Atletico, Diego Simeone, yang selalu memuji Suarez dan juga terkenal dengan sikap rajin dan tidak pernah berputus asa dengan penyerang Uruguay itu.

Suarez pada mulanya hampir menyertai Juventus di Itali, bahkan telah menjalani ujian untuk menerima pasport Eropah yang dapat membantunya menyelesaikan langkah tersebut. – AP