ATP tekad kumpul dana bantu jurulatih terjejas

PARIS, 9 JUN – ATP mengumumkan semalam bahawa ia akan memberi peluang kepada peminat untuk menawarkan sesi latihan bersama beberapa jurulatih terbaik tenis, untuk mengumpulkan dana untuk para jurulatih yang telah terjejas akibat wabak COVID-19.

Dalam satu kenyataan, ATP mengatakan bahawa sesi latihan peribadi akan diadakan dengan persembahan seperti Boris Becker, Goran Ivanisevic dan Ivan Lendl dan akan diberikan kepada peminat melalui bidaan dan cabutan hadiah.

“Dana yang dikumpulkan akan diperuntukkan oleh Jawatankuasa Pelatih ATP untuk menyokong anggota Program Pelatih ATP, yang telah terjejas oleh pandemik yang sedang berlaku,” kata kenyataan itu.

“Sebagai tambahan, sebahagian daripada hasil itu akan disumbangkan ke dana bantuan COVID-19 global.”

Peminat akan mengambil bahagian dalam sesi di 2021 acara ATP dan Grand Slams, tambah kenyataan itu, pada 8 hingga 29 Jun.

“Pandemik COVID-19 telah mencabar kemampuan banyak orang untuk bekerja dan pelatih juga tidak terkecuali,” kata ketua ATP Andrea Gaudenzi.

“Inisiatif ini juga membantu sesama ahli keluarga tenis pada masa yang tidak menentu ini menunjukkan kesatuan dan semangat tenis yang inovatif.”

Jadual ATP dan WTA telah ditangguhkan sejak Mac lalu dengan tindakan yang tidak akan disambung sehingga akhir bulan Julai depan. – AFP