Aubameyang ambil keputusan bersara

MADRID, 20 MEI – Persekutuan negara dari penyerang Gabon, Pierre-Emerick Aubameyang mengesahkan bahawa beliau telah bersara daripada bola sepak antarabangsa.

Aubameyang dari Barcelona, ​​yang merupakan penjaring terbanyak Gabon sepanjang zaman dengan 30 gol dalam 72 penampilan, menghantar surat kepada persekutuan negaranya pada Selasa lalu bagi mengesahkan keputusannya.

“Selepas 13 tahun mewakili negara dengan bangga, saya mengumumkan akan menamatkan kerjaya antarabangsa saya,” tulis pemain berusia 32 tahun itu.

Pada Januari lalu, beliau turut diuji positif COVID sebelum Piala Negara Afrika tahun ini dan kemudian terpaksa menarik diri dengan apa yang dikatakan persekutuan sebagai masalah jantung.

Gabon mara ke suku akhir Piala Negara-Negara pada 2012, menandakan kepulangan terbaik mereka di kejohanan antarabangsa, dengan Aubameyang menjadi penjaring terbanyak pertandingan itu dengan tiga gol.

Kontrak Aubameyang telah dibatalkan oleh Arsenal pada Januari lalu dan beliau menyertai Barcelona selepas itu. Beliau turut membantu pasukan Catalan itu layak ke Liga Juara-Juara dengan menjaringkan 11 gol dalam 16 perlawanan La Liga. – AFP