Australia guna khidmat tentera tangani virus

MELBOURNE, 24 JUN – Tentera Australia dipanggil hari ini untuk membantu menangani wabak koronavirus di Melbourne, berikutan dengan lonjakan jangkitan yang telah mencemaskan bandar kedua terpadat di negara ini.

Victoria telah mencatatkan kenaikan dua angka dalam kes harian baharu selama lebih dari seminggu – kebanyakannya di ibu negara Melbourne – mewakili lonjakan yang besar dalam kes di negara yang berjaya mengurangkan COVID-19.

Menteri Kesihatan Greg Hunt mengatakan kerajaan persekutuan telah menawarkan sokongan tentera untuk menangani wabak virus, sementara empat negara lain telah menawarkan bantuan untuk mengesan kontak.

Pegawai mengatakan Ketua Menteri Victoria, Daniel Andrews telah menerima tawaran bantuan dari negeri-negeri dan meminta sokongan logistik dari tentera.

“Sokongan ini dapat menyelesaikan lebih banyak ujian dan hasilnya dengan cepat – dan usaha yang lebih tegas dalam memberikan kesedaran kepada masyarakat supaya sentiasa berada di rumah,” kata jurucakap kerajaan negeri.

Ia berlaku ketika negara mencatat kematian COVID-19 pertamanya dalam sebulan, di mana seorang lelaki berusia 80an meninggal dunia di Victoria, di mana kebimbangan masyarakat mengenai penyebaran virus semakin meningkat.

Pasar raya utama di negeri ini juga mengenakan semula had pembelian tisu tandas dan barang keperluan lain hari ini setelah peningkatan permintaan mencetuskan kebimbangan berlakunya pembelian panik.

Hunt mengatakan keadaan telah mencapai ‘tahap kritikal’ dan pihak berkuasa kesihatan sedang mempertimbangkan untuk mengenakan lockdown di kawasan yang paling teruk terjejas akibat wabak tersebut. – AFP