Friday, June 2, 2023
23.6 C
Brunei

  -

  Australia selesaikan tuntutan pencemaran pangkalan tentera

  SYDNEY, 15 MEI – Kerajaan Australia menyelesaikan tuntutan mahkamah hari ini berhubung dakwaan bahawa bahan kimia toksik terkandung dalam pemadam kebakaran yang digunakan di beberapa pangkalan tentera telah bocor ke dalam air bawah tanah dan tanah sekitarnya.

  Fail tuntutan berjumlah AS$88 juta sebagai pampasan untuk kira-kira 30,000 orang, mendakwa bahawa bahan kimia PFAS yang digunakan dalam buih pemadam kebakaran telah mencemari tanah di sekitar pangkalan dan menurunkan nilai harta benda.

  Biasanya dikenali sebagai bahan kimia yang hancur dengan sangat perlahan, PFAS ditemui dalam produk daripada tekstil kalis air hingga tisu tandas.

  Penyelidikan telah mendedahkan kemungkinan hubungan antara bahan kimia dan masalah kesihatan yang teruk, termasuk perubahan dalam metabolisme, kesan ke atas kesuburan dan peningkatan risiko kanser, menurut Institut Sains Kesihatan Alam Sekitar Kebangsaan Amerika Syarikat (AS).

  “Orang ramai, merentasi pelbagai komuniti, menderita akibat penggunaan ini,” kata Perdana Menteri Anthony Albanese kepada media di Adelaide.

  Penyelesaian undang-undang, yang sulit, tidak mengandungi pengakuan liabiliti daripada kerajaan.

  Perjanjian itu masih perlu diluluskan oleh hakim Mahkamah Persekutuan, tetapi peguam berkata bahawa ia adalah keputusan yang baik.

  “Wang penyelesaian, jika diluluskan, akan memberi pampasan kepada tujuh komuniti dalam tindakan kelas ini atas kerugian mereka,” kata Craig Allsopp dari Shine Lawyers.

  Bahan kimia itu digunakan secara meluas di Australia sejak 1970an, tetapi sebahagian besarnya telah dihapuskan, menurut kerajaan.

  Negara itu menyelesaikan tuntutan serupa pada 2020 berkaitan dengan tapak tentera lain. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS, Jepun modenkan pakatan tentera

  TOKYO, 1 JUN – Amerika Syarikat (AS) dan Jepun sedang berusaha untuk memodenkan pakatan ketenteraan mereka dalam menghadapi ancaman dari China, Korea Utara dan...
  - Advertisment -