Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Australia temui kapsul radioaktif yang hilang

SYDNEY, 1 FEB – Kapsul kecil radioaktif yang berbahaya terjatuh dari trak di lebuh raya pedalaman Australia yang terpencil telah ditemui, kata pihak berkuasa hari ini.

Silinder berwarna perak itu lebih kecil daripada kuku manusia ditemui di tepi jalan berhampiran bandar Newman, Australia Barat, kata perkhidmatan kecemasan negeri.

Kapsul itu hilang dari trak yang bergerak di sepanjang Lebuhraya Besar Utara dari lombong terpencil yang dikendalikan oleh Rio Tinto ke bandar barat daya Perth pada pertengahan Januari.

Kehilangannya tidak disedari sehingga lewat bulan ini.

Minggu lepas, kenderaan yang membawa peralatan pengesan sinaran telah menjelajahi jalur Australia yang lebih besar daripada jarak antara Madrid dan Paris, atau New York dan Chicago.

Walaupun hanya lapan milimeter kali enam milimeter, ia mengandungi Caesium-137 cukup untuk menyebabkan penyakit radiasi akut.

“Ia sudah ditemui dan ia suatu berita yang baik,” kata Menteri Stephen Dawson kepada pemberita. – AFP

Kapsul radioaktif, yang telah jatuh dari trak, selepas ditemui di sepanjang lebuh raya padang pasir di selatan Newman, Australia Barat. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -