Awang Aminudin Zaki berjaya tamatkan IVLP

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 MAC – Timbalan Peguam Kanan dan Timbalan Pendakwa Raya di Pejabat Peguam Negara, Awang Aminudin Zaki bin Dato Abdul Rahman telah berjaya menamatkan Program Kepimpinan Pelawat Antarabangsa (IVLP) mengenai meme-rangi pemerdagangan manusia.

Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Brunei Darussalam dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, menyatakan bahawa Awang Aminudin Zaki merupakan salah seorang daripada 29 pegawai penguat kuasa undang-undang dari seluruh dunia yang menyertai program itu, yang berlangsung secara maya dari 3 hingga 25 Februari lalu.

Sepanjang tiga minggu kursus tersebut berlangsung, para peserta meneliti amalan terbaik dalam memerangi pemerdagangan manusia, memfokuskan kepada hamba dan pemerdagangan seks.

Antara aktiviti yang diadakan termasuk menyemak perundangan, peraturan visa dan penguatkuasaan terhadap dan pendakwaan pemerdagangan AS; meneroka inisiatif untuk mengenal pasti, melindungi, membantu, dan menyediakan perkhidmatan untuk mangsa pemerdagangan; usaha untuk meningkatkan kesedaran melalui media; dan usaha koperasi tempatan, kebangsaan dan antarabangsa untuk memerangi pemerdagangan manusia.

Para peserta juga membincangkan strategi untuk menamatkan pemerdagangan, baik di dalam mahupun luar negara, dengan agensi kerajaan tempatan, negeri dan persekutuan, pegawai penguat kuasa undang-undang, pendidik, pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan kumpulan advokasi.

Awang Aminudin Zaki menerima sijil tamat program daripada Caryn McClelland. – Gambar serahan Kedutaan AS di Brunei

Awang Aminudin Zaki dipetik berkata, “Banyak yang saya pelajari dan berharap dapat terus berkongsi penambahbaikan dan pengajaran yang boleh kita laksanakan di Brunei.

“Perkara yang paling penting diperolehi daripada IVLP ialah kepentingan permuafakatan dan kerjasama berterusan antara semua agensi berkaitan dalam memerangi pemerdagangan manusia, daripada agensi penguatkuasaan undang-undang dan pendakwaan kepada NGO dan agensi lain yang boleh membantu mangsa semasa proses undang-undang,” ujar beliau.

Menurutnya lagi, IVLP juga telah memberikan beliau rangkaian dan titik hubungan yang sangat baik untuk terus berhubung dan dapat terus mengikuti perkembangan dan peluang latihan.

Selepas program itu, Awang Aminudin Zaki telah bertemu dengan Caryn McClelland bagi membincangkan pengajaran yang diperoleh daripada program itu dan meneroka bagaimana Brunei boleh bekerjasama dengan AS untuk memerangi pemerdagangan manusia yang menjadi kebimbangan bersama.

Semasa pertemuan itu, McClelland turut menyampaikan sijil tamat program kepada Awang Aminudin Zaki.

McClelland dipetik berkata, “AS amat komited untuk memerangi pemerdagangan manusia dan berminat untuk bekerjasama dengan Brunei bagi memastikan bahawa penyeludup ditangkap dan didakwa mengikut undang-undang sepenuhnya.

“Kerjasama antarabangsa adalah asas untuk membanteras pemerdagangan manusia kerana pengedar sendiri beroperasi merentasi pelbagai sempadan,” tambah beliau.
Menurut kenyataan, Brunei kekal dalam Senarai Pemerhatian Tahap 2 dalam laporan Pemerdagangan Manusia Jabatan Negara AS selama tiga tahun berturut-turut.

Ini bermakna, kerajaan Brunei tidak memenuhi sepenuhnya piawaian minimum Akta Perlindungan Mangsa Pemerdagangan dan mesti menunjukkan usaha yang serius dan berterusan untuk memerangi pemerdagangan manusia bagi mengelakkan penurunan automatik ke Tahap 3.